Пенсіонер МВС повідомив СБУ про організовану злочинну групу у Пенсійному фонді

3407 0

Ми у соцмережах:

Пенсіонер МВС повідомив СБУ про організовану злочинну групу у Пенсійному фонді

Перекривали трасу, пікетували облдержадміністрацію та управління поліції, а тепер написали лист генпрокурору та главі СБУ. Рівненські міліціонери на пенсії уже третій рік вимагають, щоб держава підвищила їм пенсії, виграли суди, проте доплат так і не отримали. Тепер звинувачують Пенсійний фонд у тому, що він «підриває авторитет України».

Адвокат та пенсіонер МВС Анатолій Шмайхель — один з найактивніших серед екс-правоохоронців, які вимагають підвищення пенсії. Чоловік виграв суди та зазначає, що Пенсійний боргує йому близько 50 тис. грн. Кабмін відтермінував доплати до пенсій колишнім міліціонерам до 2019-го, проте п.Шмайхель чекати не хоче. Мовляв, до того часу можна і не дожити, а тому подаватиме позов до Європейського суду з прав людини, якщо ситуація не зміниться.

У листі ж до генпрокурора та СБУ адвокат Шмайхель зазначає:

— Із 1 січня 2016 року пенсіонери МВС набули право на перерахунок пенсій з урахуванням грошового забезпечення у розмірах, встановлених для поліцейських. Але головні управління ПФУ, всупереч закону, не здійснювали перерахунок та виплату нових розмірів пенсій, що змусило частину пенсіонерів МВС звернутися до суду. Лише у Рівненській області було подано більше 360 позовів, і уже є більше півсотні виконавчих листів по справах, проте управління ПФУ їх не виконує. Маю інформацію, що подібне — по всій Україні, що свідчить, що протиправне невиконання рішень суддів організовано, як мінімум, керівними посадовими особами Пенсійного фонду. У червні направив два повідомлення до ГУ Нацполіції про вчинення посадовими особами управління Пенсійного фонду у Рівненській області кримінального правопорушення, проте відомості не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Добре знаючи настрої колег, не сумніваюся, що значна частина буде звертатися до Європейського суду з прав людини. Тому маю запитання до генпрокурора та глави СБУ: хто і для чого організував в Україні навмисне протиправне невиконання рішень судів, які стосуються пенсіонерів МВС? Хто понесе відповідальність за підрив авторитету України на міжнародному рівні?

Василь Петняк, начальник Головного управління Пенсійного фонду у Рівненській області, відповідає, що невиплата — не вина ПФУ:

На обліку у Рівненській області перебуває 11322 пенсіонери силових структур. Із 1 січня цього року 11272 особи, зокрема 4158 пенсіонерів МВС, отримали право на перерахунок пенсій. Середній розмір пенсії для них підвищився на 62% — з 2503 грн. до 4065 грн. Проте частині пенсіонерів, а саме особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, було проведено перерахунок ще з 1 січня 2016 року. Виплату за 2018 рік їм проведено, а ось доплата за 2016-2017 роки проводитиметься, відповідно до постанови Кабміну, після виділення коштів з державного бюджету України — з січня 2019 року.

Кабінет Міністрів визначив такий порядок виплати перерахованих пенсій. Окрім того, ці виплати фінансуються не з бюджету Пенсійного фонду, а з держбюджету. А як Пенсійний фонд, так і головне управління не є установами, що розпоряджаються коштами державного бюджету. Пенсійний фонд направив до Міністерства соціальної політики усі розрахунки, таким чином ми провели всі залежні від нас дії для забезпечення виплати пенсіонерам МВС.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також