Пасха у МП на Рівненщині буде у «підпіллі»?

4198 0

Ми у соцмережах:

Депутат міськради Михайло Жаровський, священник УПЦ, на «вирішальну» сесію у понеділок не прийшов — проводив богослужіння в храмі Всіх Волинських святих на вулиці Євгена Коновальця.

У понеділок міські та обласні депутати на спеціально скликаних позачергових сесіях вирішували, як правильно заборонити Московський патріархат. Якщо у Рівненській облраді більше займалися політичними гаслами, то в міській раді добралися до землі та майна церковників.

Без землі та майна

Депутати міської ради одноголосно підтримали рішення про припинення права користування вісьмома земельними ділянками, на яких розташовані храми УПЦ МП у Рівному та Квасилові. Стосується це рішення Свято-Пантелеймонівського храму на вулиці Корольова (земельна ділянка площею 74 сотки), Борисо-Глібської церкви на вулиці Буковинській (земельна ділянка площею 37 соток), Свято-Миколаївського жіночого монастиря на вулиці Соборній (земельні ділянки площею 6 та трохи більше однієї сотки), храму Святих першоверховних апостолів Петра і Павла на вулиці Залізничній (земельна ділянка площею 27 соток); храму Всіх Волинських святих на вулиці Євгена Коновальця (земельна ділянка площею 20 соток); Свято-Миколаївської церкви на вулиці Житомирській (земельна ділянка площею 7 соток); храму Свято-Петро-Павлівської парафії у Квасилові (земельна ділянка площею 15 соток).

Крім того, більше не зможуть користуватися орендованими приміщеннями релігійна громада Свято-Успенської церкви на вулиці Шевченка, релігійна громада преп. Сергія Радонезького на вул. Дубенській та управління Рівненської єпархії УПЦ на вул. Казимира Любомирського (колишня Лермонтова).

Цікаво, що рівненські депутати ці рішення прийняли лише з третьої спроби — бо на двічі скликаних сесіях не могли зібрати кворуму. А от на «вирішальній» сесії у понеділок міський голова та 29 присутніх депутатів голосували швидко і без дискусій.

Звернулися також до Верховної Ради, щоб не допустили діяльності церкви Московського патріархату на території України. А також — розірвати договори на оренду та користування землею та релігійними спорудами, що перебувають у державній власності.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Коли мова йде по національну безпеку, коли існує загроза для нашої державності, ми всі маємо бути максимально свідомими громадянами... Це рішення не проти людей, не проти особистої віри, не проти церкви як інституції. Воно — за видворення ворогів, колаборантів з території України. Тому дякую всім депутатам, котрі проявили свідомість, прийшли на сесію і проголосували. Ми звертаємося до всіх людей доброї волі, до тих, хто відвідує різні храми міста. В першу чергу хочу подякувати всім церквам і конфесіям у місті за підтримку ЗСУ, за проукраїнську патріотичну позицію. Церква як інституція має в Україні дуже хороший, позитивний вплив. Але разом з тим, звертаємося до старших священнослужителів УПЦ МП щодо унормування, вирішення питання єдності однієї української церкви, яка буде не керуватися з Москви, не керуватися іншими агентурними впливами, а винятково засадами української позиції.

Галина Кульчинська, депутатка міської ради Рівного:

— Треба дивитися по кожному випадку окремо, чи є договір оренди, на яких умовах — кожен індивідуально. Ну, і припинити. Вони як не платили гроші, так і не будуть, бо такий Податковий кодекс — такі організації взагалі не сплачують. Питання в тому, що на цих територіях є зареєстрована нерухомість… Для того, щоб були якісь дії насправді й легко все пройшло, потрібен закон Верховної Ради з дуже простим формулюванням — про припинення діяльності. І все, далі вже звідти йдуть усі акти.

З першої спроби

Депутати облради з першої спроби та одноголосно ухвалили рішення, що стосуються Московського патріархату. Щоправда, не без дискусій. Зокрема, влаштували дебати у сесійній залі з єпископом Пименом, якому підпорядковується більша частина церков Московського патріархату на Рівненщині. Єпископу на сесії надали слово для пояснень, але коли спілкування з депутатами перетворилось на суперечку та взаємні звинувачення, то голова облради Андрій Карауш зупинив обговорення.

Обласна рада, окрім звернень, ухвалила два практичних рішення. Обласна військова адміністрація має розглянути можливість скасування статутів громадам Московського патріархату. Друге рішення стосується перевірки усіх збудованих храмів Московського патріархату на відповідність будівельним нормам.

Ігор Ясенюк, голова бюджетної комісії облради:

Обласна рада дала два публічні сигнали. Перший — до Києва, що рішення про остаточну заборону Московського патріархату назріло. Другий сигнал спрямований до рівненських священників, які досі перебувають у Московському патріархаті. Дуже хочеться, щоб вони разом з нами будували незалежну від Росії українську церкву. Ми скасували рішення 1991 року. Колись на його основі церквам в області передавалося майно, яке у той час перебувало на балансі управління культури. Тоді було передано багато майна католикам, греко-католикам, протестантам і Московському патріархату. Однак рішення стосуватиметься лише релігійних споруд Московського патріархату — вони мають заново пройти цю процедуру. Але під час цієї реєстрації повинні підтвердити, що не мають ніякого стосунку до Росії. Хай це офіційно задекларують на папері, що вони не мають ніякого стосунку до російського патріарха Кирила. Адже до цього часу вони не оприлюднили жодного документа, який би це підтвердив. Складається враження, що їм дали наказ з Москви триматися, «поки їх не визволять». Однак ніхто окупантів жаліти не буде. Така брехня уже не пройде.

Андрій Карауш, голова Рівненської облради:

Вважаю, що це рішення було ухвалено в історичний момент. Воно не роз’єднує суспільство, а навпаки, об’єднує. Тепер справа за органами місцевого самоврядування та військовою адміністрацією. Вони мають розглянути можливість скасування статутів релігійним організаціям Московського патріархату. Адже відповідно до цього рішення ці статути й реєструвалися. Також нам би хотілося, щоб громади Московського патріархату переходили до Православної церкви України. Скажу, що з початку року на Рівненщині уже 19 церков перейшли від УПЦ МП до ПЦУ. Однак рішення про перехід ухвалюють винятково віряни.

Пимен, архієпископ Рівненський та Острозький УПЦ МП:

Нічого, церква уже колись була у підпіллі... Незважаючи на усе це, ми будемо молитися за Україну й цих депутатів. Адже легко любити того, хто тебе любить. А Христос нас вчив полюбити того, хто тебе не любить. Нас змушують силою перейти до ПЦУ. Але цього ми робити не будемо. Бо для нас УПЦ — це наша матір, з якою ми залишимося. Раніше ми спілкувалися з митрополитом ПЦУ Іларіоном, проте я не побачив щирості в його словах. Так, зараз державна підтримка на їхньому боці. Але це буде не завжди.

Щодо заборони нашої церкви, то депутати тут лукавлять, бо у них немає права забороняти будь-яку релігійну течію. Ми ніколи не підемо зі своїх церков і монастирів, які нами були побудовані. Також у мене є великі сумніви, що у депутатів місцевих рад є повноваження забирати у нас документи. Ми ще не вивчали юридичну сторону того, що там наприймали депутати. Будемо робити це уже після Пасхи.

Олена РАКС, Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також