У суді Рівного переконують, що запропонований на звільнення суддя «один з кращих»

6997 0

Ми у соцмережах:

У суді Рівного переконують, що запропонований на звільнення суддя «один з кращих»

Може залишитися без роботи суддя Окружного адміністративного суду Рівного Володимир Щербаков. Адже у нього виникли проблеми під час проходження обов’язкової перевірки на доброчесність, яку повинні скласти усі судді.

Під час співбесіди у столиці у Володимира Щербакова запитали, чому в своїх деклараціях за 2013–2018 роки він не вказав жодного об’єкта нерухомості. Суддя пояснив, що у цей час безоплатно користувався будинком, проте не декларував його, бо не був зобов’язаний вказувати майно, витрати на яке не перевищують 80 тисяч гривень за рік.

Під час оцінювання судді кваліфікаційна комісія врахувала й те, що суддю адмінсуду тричі карали за порушення правил дорожнього руху, але за цей час він не задекларував жодного авто. Більше того, не вказав у своїй декларації доброчесності про наявність протоколів про порушення правил дорожнього руху.

Сукупність усіх цих фактів призвела до того, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалила рішення про те, що Володимир Щербаков не відповідає займаній посаді. Цей висновок передали до Вищої ради правосуддя, за якою й буде остаточне рішення.

Такий висновок комісії здивував керівництво Рівненського окружного адміністративного суду, який діє на вулиці 16 Липня. Адже Володимир Щербаков є одним з тих суддів, який розглядає найбільше справ.

Сергій Борискін, голова Рівненського окружного адміністративного суду:

— Відповідно до закону «Про судоустрій та статус суддів», усі судді України підлягають кваліфікаційному оцінюванню. Процедура з оцінювання розпочалася ще кілька років тому. Спочатку оцінювання проходили судді апеляційної інстанції, потім судді Верховного суду, а тепер черга дійшла й до суддів першої інстанції. Йдеться до фахівців, які працюють у загальних, адміністративних та господарських судах. Хтось уже встиг пройти це оцінювання, хтось його проходить пізніше. Приблизно 2 тисячі українських суддів ще не пройшли це оцінювання.

Загалом оцінювання судді відбувається у кілька етапів. Спочатку суддя їде до Вищої кваліфікаційної комісії, де складає тести на знання українського законодавства. Після цього кожному судді давали матеріали справи, за якими той писав свою роботу. Потім суддя проходить тестування у психологів. Останнім етапом оцінювання є співбесіда в рамках Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Громадська рада з доброчесності має право надавати зауваження з приводу того чи іншого судді, які стосуються професійних та морально ділових якостей судді. Одне слово, це доволі складна процедура, й судді доводиться не один раз їздити до комісії. Завершальним етапом є висновок про те, чи відповідає суддя займаній посаді, чи не відповідає. Цей висновок уже розглядає Вища рада правосуддя.

З приводу Володимира Щербакова, то нас здивував висновок комісії. Наразі він знаходиться на робочому місці та виконує свою роботу судді. Скажу, що за показниками роботи він є одним з кращих суддів нашого Окружного адміністративного суду. Нагадаю, що у минулому році Рівненський окружний адміністративний суд був першим в Україні з навантаження. В нас було розглянуто понад 78 тисяч справ і матеріалів. Надіюсь, що цей фактор врахує Вища рада правосуддя, за якою і буде остаточне рішення. Особисто я, як голова суду, не можу надавати оцінку правильності висновків кваліфікаційного оцінювання. Адже ця процедура одна для всіх, й комісія враховує не тільки професійні, але й моральні та ділові якості суддів. А ще там зважають на думку громадськості.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також