Рівненська ОДА дешево продає землю біля Рівного

2845 1

Ми у соцмережах:

Рівненська ОДА дешево продає землю біля Рівного

За останній місяць Рівненська ОДА, яка розпоряджається землями державної власності, дозволила продати більше десяти земельних масивів, більшість з яких — поблизу Рівного. Ціна за сотку — в межах 60 доларів, що, зважаючи на хорошу транспортну систему та близькість до міста, навіть дуже «приваблива».

Наведемо лише декілька прикладів. 14 травня перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір підписав розпорядження про продаж 5,8 га на території Великоомелянської сільради. Ділянка, яка є землею промислового значення, прилягає до самого Рівного і розташована між Басовим Кутом та Вересневим. Свого часу територія належала колгоспу, проте з часом приміщення ферми викупили і перепродали. З минулого року землю під будівлями орендувало новостворене ТОВ «Піано Двір», яке належить дубенчанину та власнику ще кількох фірм в області Олександру Луцюку. Спеціалізується товариство на вирощуванні фруктів, ягід, а також на будівництві. Саме «Піано Двір» звернулося до Рівненської ОДА з проханням продати йому землю біля Рівного — і отримало вигідну пропозицію: 5,8 га за 940?571 грн. Одну сотку оцінили приблизно у 1600 грн (що близько 60 доларів за нинішнім курсом).

Кількома днями пізніше голова ОДА Олексій Муляренко підписав ще одне розпорядження про продаж землі у Рівненському районі — 1,3 га поблизу Ремеля, що за 17 кілометрів від Рівного. Оцінили ділянку у 231,3 тис. грн (близько 1700 грн, або ж 65 доларів за сотку). Купують землю колишні її орендарі — співвласник Рівненського бетонного заводу Олександр Гуц та підприємниця Тетяна Козачок.

Третього червня п.Муляренко підписав розпорядження про продаж 22,7 га поблизу Городка. Масив оцінили у 3,3 млн грн. Купить землю ТОВ «Технопривід Інвест Груп», що має «кіпрське коріння» і спеціалізується на електромонтажних роботах.

Окрім того, Рівненська ОДА у травні дозволила провести грошову оцінку 3,2 га на території Городоцької сільради, які збирається викупити створене у 2017 році ТОВ «Абсолют Солар», що зареєстроване у Городку і належить донбасцю Андрію Устименку та словачці Даніелі Хлевні. Товариство спеціалізується на наданні майна в оренду.

Облдержадміністрації у сусідніх областях видають дозволи на продаж землі з меншими темпами. Окрім того, віддають у приватні руки державну власність за вищою ціною. До прикладу, Волинська ОДА з початку року дозволила продати лише дві ділянки – і ті менші гектара. До прикладу, 0,8 га землі промислового призначення у Ківерцівському районі було продано за 341,7 тис. грн, тобто сотку оцінили у близько 4300 грн або ж 165 доларів. Тернопільська ОДА у квітні дозволила продати 5,8 га у Теребовлянському районі за 2,3 млн грн, тобто за 4000 грн за сотку (близько 150 доларів). Причому згадана ділянка – за понад півсотні кілометрів від Тернополя.

Виходить, що землю біля Рівного продають удвічі дешевше, аніж у відділених від обласних центрів районах сусідніх регіонів. Ціну на Рівненщині можна було б підняти на аукціонах, проте якщо на ділянці є приватизована нерухомість, її власник має першочергове право викупу. Втім, ще з минулого року була дискусія, чи не варто пригальмувати продаж землі поза межами населених пунктів, поки нею не почнуть розпоряджатися ОТГ. Адже наразі кошти йдуть у держбюджет, а не у місцеві бюджети, та й впливати на ціну місцеві поки не можуть.

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА:

Вартість землі визначають ліцензовані експерти, дослідивши ринок. Наприклад, за яку ціну купували землю неподалік. Експертів ми не нав’язуємо, ті, хто звертається з проханням викупити землю, самі їх шукають. Продаж землі здійснюється під певний інвестиційний проект, який передбачає створення робочих місць, сплату податків. Тож громада буде вигравати не на вартості землі, а на вартості того, що створюватиме на ній інвестор. У європейській практиці землю інвесторам навіть продають за один євро. Окрім того, не варто порівнювати вартість землі для будівництва житла та ціну за землю, відведену під промислові об’єкти.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також