Не краса, а отрута: геть шини з клумб у Рівному?

2066 0

Ми у соцмережах:

Не краса, а отрута: геть шини з клумб у Рівному?

Мало не в кожному дворі міста можна знайти клумби зі старими автомобільними покришками. Не гребують таким дизайном навіть поблизу дитячих садків і шкіл. Однак «дешева краса» має не тільки прихильників, а й ярих супротивників. Нещодавно рівнянин Андрій Богуцький навіть подав міському голові звернення, в якому закликає демонтувати усі шини з міських клумб, у тому числі й біля закладів освіти та житлових будинків.

Андрій Богуцький, автор електронної петиції:

— Шини віднесені до побутових відходів та є ксенобіотиком для довкілля, тобто чужорідним матеріалом. Вони небезпечні, тому що забруднюють ґрунт мікрочастинками полімерів — їм не місце у нашій громаді. Закликаю очистити території дитсадків, шкіл та прибудинкових територій від автомобільних шин, які використовуються для «краси» у вигляді клумб, дорожніх розділювачів чи інших форм. Натомість на очищеній території пропоную облаштувати ботанічні куточки, сучасні дитячі майданчики, висадити квіти і поставити вуличні меблі.

Оксана Майборода, екоактивістка:

— Як на мене, це просто такий пережиток радянщини. Нині є набагато кращі рішення — як у плані дизайну, так і з погляду користі для навколишнього середовища. Зокрема, треба заохочувати у Рівному багаторічні насадження. А не лише садити квіти-однорічки, які цвітуть один сезон — і все, наступного року їх знову треба висаджувати. Взагалі, ґрунт на клумбах не варто тримати відкритим, щоб не вивітрювався. Дехто використовує шини, щоб обгородити територію, але й тут є інші, кращі способи: поставити стовпчики чи облаштувати «зелений острівець», живопліт і так далі. До слова, разом із спеціалістами у сфері міського планування та ландшафтної архітектури ми нещодавно розробили документ, в якому містяться рекомендації стосовно висадки, якості рослин та їхнього підбору, схеми та локації. Цими напрацюваннями зможуть скористатись комунальники та всі, хто хоче впроваджувати європейські підходи до озеленення просторів — хоч ОСББ, хоч приватне підприємство.

Куди ж подіти старі шини, якщо не на газон? Їх можна принести на утилізацію до КАТП-1728 на вулиці Володимира Стельмаха, 22. Щоправда, ця послуга платна: за автогуму від легкових автомобілів доведеться заплатити по 30 гривень за штуку, від вантажівок — по 120 грн, а за гуму з індексом «С» — по 50 грн. Якщо є кошти і бажання, то комунальники самі вивезуть старі покришки за вказаною адресою, але це коштуватиме дорожче — від 50 до 240 грн. за штуку, залежно від типу автогуми.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також