Найкращі кури-несучки: породи

2167 0

Ми у соцмережах:

Найкращі кури-несучки: породи

Виробництво курячих яєць — одна з найбільш затребуваних та прибуткових галузей сільського господарства в Україні. Цьому сприяють природно-кліматичні умови нашої країни. Для отримання максимальної продуктивності та рентабельності курника важливо правильно підібрати породу чи крос курей-несучок. 

ТОП порід курей-несучок для бізнесу

Сьогодні існує величезна кількість генетичних ліній яєчного напряму. Розглянемо найперспективніші породи курей-несучок та кроси (гібриди), що поєднують високу продуктивність та невибагливість в догляді:

  1. Борки-117. Українські вчені-селекціонери започаткували роботу над створенням вітчизняного кросу ще у 1973 році. У 1998 році було отримано остаточний варіант з покращеними якісними характеристиками. Гібрид відрізняється білим забарвленням оперення. Кури демонструють високу несучість, швидко досягають піку продуктивності, а їх яйця мають міцну шкаралупу.
  2. Декалб білий. Крос виведений в результаті спільних зусиль відомої голландської компанії Hendrix Genetics та Інституту тваринництва ISA (Франція). Кури вирізняються спокійним характером, хоча достатньо чутливі до стресових факторів. Птиця має високі показники яйценосності, швидко досягнення піку продуктивності, є хороша конверсія корму.
  3. Іза Браун. Популярний яєчний гібрид нідерландської селекції. Вирізняється коричневим забарвленням у курей та жовтувато-бежевим у півнів. Ця птиця проста в догляді, невибаглива до умов утримання. Кури легко адаптуються, не займають багато місця в курнику.
  4. Бованс Золота лінія. Цей гібрид відзначається високою продуктивністю при економномному споживанні корму. Також може використовуватись для м'яса. Кури легко адаптуються до різних умов утримання — кліткового чи вільного. Мають міцний імунітет, невибагливі в годівлі.
  5. Леггорн білий. Відома італійська яєчна порода. Найбільш продуктивна на першому році життя. Легко адаптується до погодних умов, витривала, активна. Рекомендовано утримувати у вигулах через високу рухливість. Тримати леггорнів довше 16 місяців економічно невигідно через зниження несучості.
  6. Хай-Лайн. Птиця зі спокійним характером та міцним імунітетом впродовж усього життя. Легко переносить різні умови утримання без втрати продуктивності. Вигідніше білий різновид. Крос демонструє стабільно високу яйценосність, швидке зростання, ранню статеву зрілість.
  7. Домінант. Чеська яєчна порода, яка налічує безліч кольорових різновидів (від чорного до бурштинового). Відзначаються міцним імунітетом та тривалим періодом продуктивності — до 3–4 років. Несучість майже не знижується під час линьки. Невибагливі в утриманні та догляді. Домінант має високу яйценосність, смачне дієтичне яйце.
  8. Корал Нік. Крос німецької селекції. Вирізняється білим оперенням з чорними цятками. Добре адаптується до нових умов, має спокійний норов та стійкість до хвороб. Легко переносить зміну клімату. Продуктивний період 3 роки.
  9. Хайсекс Браун. Голландська яєчна порода, яка має високу несучість, тому широко розводиться в промислових масштабах у багатьох країнах. Відзначається спокійним норовом, навіть молоді півні неагресивні. Потребує просторих вигулів. Стабільно несеться як взимку, так і влітку. Пік продуктивності триває близько 2 років, потім несучість знижується.
  10. Браун Нік. Німецька порода із світло-коричневим оперенням. Птахи відрізняються високою продуктивністю, простотою в догляді та спокійним норовом. Кури стабільно несуться навіть за несприятливих умов, майже не хворіють. 

Найбільш несучими вважаються такі кроси, як Декалб, Леггорн, Домінант.

Джерело: AgroApp Blog


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також