Настільна гра як домашній психолог

870 0

Ми у соцмережах:

Настільна гра як домашній психолог

Настільні ігри – це захоплива й корисна розвага для дітей і дорослих.

На сайті інтернет-магазину Панама https://panama.ua/ такі розважальні набори представлені в різних варіантах – від легких до багатоходових, від простих до містичних. Вам не складно буде підібрати варіант для 2-3-х гравців або великої компанії.

Зростаюча популярність цієї розваги пояснюється рядом факторів:

♦ Альтернатива гаджетам

♦ Розподіл ролей. Фактично, це сюжетно-рольова гра, в якій кожен з партнерів займає певну позицію – оборонну, наступальну або вичікувальну

♦ Безпечний простір для експериментів. Незалежно від кількості й віку учасників, кожному з них доведеться розробляти власні стратегії, ризикувати й сміливо йти вперед або, навпаки, обходити гострі кути й намагатися домовитись з партнерами

До першочергових корисних аспектів можна віднести розвиток пам'яті, просторового й логічного мислення, соціального інтелекту й мови.

Ігрові уподобання багато у чому залежать від темпераменту та особистих якостей дитини

Психологи чітко сформулювали зв'язок між темпераментом і певними вподобаннями:

♦ Швидкі та повільні. Діти, яким властиво думати повільно, підходити з особливою ретельністю до розв'язання будь-якого питання, не люблять настільних ігор, в яких є обмеження по часу. Сильна сторона повільних учасників – це здатність виробляти власну стратегію, а також вони з легкістю прораховують всі можливі нюанси, оскільки досить глибоко занурюються у процес. Швидкі діють за іншим алгоритмом. Вони добре проявляють себе коли потрібна поверхнева оцінка (наприклад, зіставлення форм), а також їм подобається динамізм.

♦ Інтроверти та екстраверти. Інтровертів більше цікавить власний внутрішній світ, а екстраверти потребують більшої кількості об'єктів, які будуть активізувати емоційний фон. Тому їхні уподобання істотно відрізняються. Інтроверти втомлюються від яскравих кольорів і багатокомпонентності. Їм ближче формат конкретного квесту, коли є чітко сформульовані, реалістичні дії та події. Екстравертам потрібно більше різних фішок, фігурок, карток, Їм подобається брати участь у великій команді, там де багато шуму й веселощів. Також потрібне постійне оновлення пропонованого формату, люблять все нове, цікавляться абстрактними варіантами, готові годинами досліджувати Всесвіт або подорожувати по загадкових світах.

♦ У кожного гравця є певний ліміт витривалості, але посидючість та особливості сприйняття у всіх різні. Хтось готовий проводити години за улюбленим заняттям, а іншому необхідна перерва вже через 15 хвилин після старту. Настільні ігри з тривалістю партії 30-40 хвилин сподобаються витривалим. Ті, хто швидше втомлюються перші 15-20 хвилин дуже активні (багато говорять і бурхливо радіють), а потім вони втомлюються та знаходять різні причини, щоб зробити перерву.

Психологи вважають, що діти будуть віддавати перевагу тим настільним іграм, в яких вони відчувають себе впевненіше й сильніше. Але з педагогічних міркувань можна запропонувати дитині такі моделі, що допоможуть у розвитку слабо виражених у неї якостей.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також