На Рівненщині зробили майже три тонни «сталевих яєць» для військових

7479 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині зробили майже три тонни «сталевих яєць» для військових

Так прозвав ці поживні енергетичні смаколики один з бійців, - згадують бібліотекарі, які їх виготовляють. Самі ж виробники називають їх "енергетичними колобками".

Колектив Рівненської обласної бібліотеки для молоді почав волонтерити з перших днів повномасштабного вторгнення. Як їхня ініціатива допомагає нашим воїнам, розповів у соцмережах голова ОВА Віталій Коваль.

 «Ми розробляли наші смаколики із розумінням того, що у військових на передовій немає часу та можливості нормально поїсти. Саме так в нас вийшла кулька. Рецепт шукали в інтернеті, щось додавали, щось забирали... Так маємо власний рецепт енергетичних смаколиків», - розповіла завідувачка відділу комплектування і каталогізації бібліотечних фондів Ольга Колнооченко.
 
 «Енергетичні колобки» створені для швидкого, калорійного та ситного прийому їжі. Підходять для військових, як перекус на бойові виходи. 
 
«У склад ідуть різноманітні горішки, фрукти, сухофрукти, ягоди, вівсянка та пластівці. Це все подрібнюється, скріплюється медом, формується у кульки. Далі зверху «колобочки» посипаються маком, льоном, кунжутом, насінням чіа, стружкою мигдалю чи кокосу, а також іноді сушеними подрібненими фруктами», - поділилася Ольга.
 
Найбільша виготовлена кількість у день – 8кг. Це приблизно 160 шт.
 
«Навіть не пам’ятаю, хто назвав наше творіння «колобками», але ця назва дуже добре прижилася і ми вирішили її залишити, - згадувала пані Ольга. А потім сміючись сказала: - Хтось із військових взагалі назвав це «сталевими яйцями»».
 
 Дівчата також виготовляють вітамінні чаї. Вони є зігріваючими, адже у їхній склад входять мед, спеції, різні ягоди, імбир, перець, базилік.
 
 Усе це колектив робить прямо у бібліотеці із дозволу та з допомогою директорки. Продукти, а також усе необхідне для приготування (рукавички, посуд) приносять небайдужі люди. Ті, хто не мають такої можливості – скидають гроші на рахунок. 
 
 «Зізнаюся чесно, часом сил геть немає. Проте фотозвіти від волонтерів не дають зупинитися. Усі ці усміхнені обличчя військовослужбовців з прифронтових зон, чи «гарячих точок»... Заради них ми готові працювати і працювати», - наголосила пані Ольга.
 
За півтора року бібліотекарі виготовили майже три тонни смаколиків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також