На Рівненщині знову боротимуть зі сказом серед диких тварин, але приманок з літаків не розкидатимуть

454 0

Ми у соцмережах:

фото - ілюстративне

Розпочати планують після Великодніх свят. Вакцину-приманку вручну будуть розкладати у лісах Дубенського, Сарненського, Вараського та Рівненського району.

Про це Суспільному розповів начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби області Володимир Новосад: 

- Щороку, починаючи з 2018-го, проводиться пероральна вакцинація диких м'ясоїдних тварин на території Рівненської області. У зв'язку з введенням воєнного стану ми не можемо розповсюджувати приманки з літаків. Наразі плануємо охопити 10 500 км² території Рівненщини. У 2023 році восени ми проводили вакцинацію лише в Дубенському районі, а цього року — у чотирьох районах, де це можливо.

Таку кампанію боротьби зі сказом спеціалісти здійснюють двічі на рік: навесні та восени. У 2024 році її планують розпочати після Великодня:

- Ветеринарні спеціалісти спільно з працівниками лісової галузі, користувачами мисливських угідь області будуть розповсюджувати вакцину шляхом ручного розкладання на території лісу, узлісся — там, де мисливці найбільше фіксують перебування лисиць та єнотовидних собак. Тварини, які з'їли таку приманку, ніколи вже не захворіють на сказ, - стверджує Волоимир Новосад. .

Володимир Новосад зауважив, що приманка є безпечною для людей і тварин.

- Зверху розташована приманка з м'ясо-кісткового борошна та інших складників, а всередині — капсула з вакциною. Ми проведемо і весняну, і осінню кампанію. На кожну з них розраховано по 262,5 тисячі доз вакцини, — додав він.

Після розкладання приманок будуть спостерігати за тим, щоб тварини її з'їли:

- У кожному районі буде виділена контрольна ділянка, площею один квадратний кілометр, на якій розповсюдять 25 доз вакцини. На четвертий, восьмий та п'ятнадцятий день спеціалісти будуть ходити і дивитися. Ми аналізуємо цю інформацію та визначаємо процент поїдання. Окрім цього, ми проводимо відстріл певної кількості лисиць і шляхом дослідження їхніх зубів визначаємо, чи їла лисиця приманку. Тоді ми вираховуємо відсоток ефективності пероральної вакцинації.

Володимир Новосад розповів, що від початку 2024 року в області зафіксували 18 випадків сказу. Це приблизно стільки, як за цей же період торік. Найменше випадків сказу реєстрували у Сарненському районі, найбільше — у Дубенському та Рівненському.

- Ми заклопотані цією ситуацією. Раніше було полювання, мисливські господарства постійно регулювали чисельність диких м'ясоїдних тварин, а зараз полювання закрите. Через це росте чисельність лисиц", — підсумував фахівець.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також