На Рівненщині суттєво зросла захворюваність на кашлюк

551 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині суттєво зросла захворюваність на кашлюк

У Рівненській області упродовж останніх двох місяців зафіксували 111 випадків захворювання на кашлюк. Це у 37 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив, що занедужали 108 дітей і троє дорослих. Найбільш вразливою віковою групою є діти до року та діти від 1 до 4 років.

У 24% хворих кашлюк протікає в легкій формі, у 72% – у середній формі важкості, а ще у 4% – важкій формі.

На Рівненщині найбільшу кількість випадків зафіксували у Старосільській територіальній громаді Сарненського району, Зорянській тергромаді Рівненського району та Каноницькій тергромаді Вараського району.

Кашлюк – це інфекційне захворювання, яке вражає дихальну систему і проявляється в сильних нападах кашлю. Недуг є особливо небезпечним для немовлят віком до одного року.

Симптомами хвороби є: спазматичний кашель (може тривати до трьох місяців); помірний жар; нежить.

Хворобу можуть супроводжувати ускладнення: конвульсії; пневмонія (запалення легень); енцефалопатія (ураження головного мозку); апное (припинення дихальних рухів).

Основна причина захворюваності - це невиконання профілактичних щеплень. Серед захворілих у поточному році 73% не щеплені або не мають чергового щеплення проти кашлюку. В області незадовільно проводяться щеплення проти кашлюку дітям, які в минулих роках своєчасно не отримали планові щеплення. За 2023 рік вакцинацією проти кашлюку вакциною  охоплено лише 53,0% дітей старше року, та лише 74,9% дітей у віці старше двох років отримали ревакцинацію проти кашлюку.

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до Національного календаря щеплень (http://surl.li/rszxt), вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Щеплення роблять вакциною АКДП, що захищає одразу проти кашлюка, дифтерії та правця.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також