На «Молодіжному» у Рівному стало затісно

3525 0

Ми у соцмережах:

На «Молодіжному» у Рівному стало затісно

Все йде до того, що міський цвинтар Рівного, який в народі називають «Молодіжним», лякаючи приїжджих дивною назвою, незабаром перестане бути доступним для поховань. Звісно, що на величезній території цього кладовища місць для вічного спочинку вистачить ще на багато років. Але не для всіх і не завжди. Місця для розширення не залишилось. Тому в Рівному вже досить скоро буде так, як у всіх великих містах. Або доведеться шукати місце для поховання деінде, або скористатися крематорієм, який, треба думати, незабаром збудують, або… знайти місце на «Молодіжному». Як саме? Запитайте про це у жителів Львова чи Києва.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Востаннє кладовище «Нове» розширювали ще 2016 року. Зараз ми активно напрацьовуємо варіанти вирішення цього питання і вже маємо перші зрушення в цьому напрямку. Ведемо переговори з сусідніми громадами щодо варіантів виділення земельних ділянок та облаштування спільного кладовища. Паралельно з цим проводяться переговори з власниками земельних ділянок, що поряд з кладовищем, для проведення обміну. Минулого тижня завершили розробку ділянки площею 25 соток для проведення нових поховань, є можливість розроблення ще 15 соток. Працівники міського ШЕУ провели земляні роботи, зняли відвал та розтягнули землю грейдером. Тож на кладовищі маємо 25 соток для нових могил.

Микола Володько, начальник підприємства «Спецкомбінат — ритуальна служба»:

— Ті 25 соток, за рахунок яких розширили кладовище, — це була земля «Спецкомбінату». Питання виділення землі під кладовище завжди стояло гостро. Раніше, правда, виділяли по 3-5 гектарів одразу. Це було б неетично з мого боку говорити про те, на скільки часу вистачить цих 25 соток. Підприємство працює, ще нікому не сказали, що не поховаємо. Проте я давно кажу про те, що час задуматися про нове кладовище, площею 25 гектарів з перспективою розширення до 50 гектарів. Адже процедура відведення землі під кладовище дуже довга, займає рік. До того ж зараз спостерігаємо таку тенденцію: один пай, наприклад, площею 2 гектари, розбивають на трьох власників. І за кожен шмат хочуть мільйон.

Сорок соток, які зараз виділили під кладовище, можуть вмістити до 300 місць для поховань. Враховуючи, що щодня в Рівному ховають 5-7 осіб, землі вистачить до кінця цього року. Але більше землі для розширення кладовища у Рівному немає.

Тож доведеться домовлятись з власниками паїв, які розташовані біля кладовища. Раніше якось вдавалося домовлятися з ними. Розповідають, що відбувалось це за такою схемою: визначали грошову оцінку паю і давали еквівалентну за ціною ділянку, площею 10 соток, десь у місті, яка придатна для забудови. Але таких ділянок у Рівному стає все менше. Існує й інша проблема, адже пай — це земля сільськогосподарського призначення. Щоб змінити її призначення, потрібні дозволи і погодження, отримати які не так просто. Раніше ця процедура займала майже рік. Чи встигне міська влада обміняти та оформити паї за три місяці, що залишились?

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також