Монетизація пільг: коли у транспорті почнуть платити усі?

3410 0

Ми у соцмережах:

Якщо побачите на транспорті такі оголошення, не вірте — поки не розберуться з монетизацією, пільговики їздитимуть безкоштовно

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко дав старт монетизації пільгового проїзду на Рівненщині, підписавши розпорядження про мінімальні розміри компенсації. Пільговикам області мають виплачувати на місяць не менше 90 грн. за проїзд. Але коли такі виплати розпочнуться, а пільговикам доведеться вже розраховуватися у транспорті, — ніхто сказати не може. Бо розпорядження голови недостатньо — місцеві ради мають ухвалити свої рішення і передбачити гроші в бюджетах. А коштів, кажуть, немає.

Розпорядження управління юстиції затвердило 8 червня, проте на сайті ОДА воно поки не оприлюднено. Не ознайомилися з ним детально ще й у районах, тож поспішати з монетизацією не поспішають навіть у Рівному, яке, без сумніву, має найбагатший бюджет в області.

— Почнуться скандали, — прогнозує начальник міського управління транспорту Віталій Миронюк. — Навіть у міському бюджеті Рівного немає коштів, аби виплачувати компенсації, а що у районах робитимуть? Окрім того, як бути з людьми, які користуються приміськими рейсами, хто має виплачувати їм кошти? Без державної підтримки на перших порах буде катастрофа.

Розпорядження голови ОДА готувало обласне управління інфраструктури, але навіть там не до кінця розуміють, як працюватиме механізм виплат за пільговий проїзд. Зокрема, у постанові Кабміну про монетизацію чітко не прописано, що буде, якщо орган місцевого самоврядування відмовиться або не зможе платити. З одного боку, українське законодавство передбачає пільговий проїзд для певних категорій населення. З іншого — якщо компенсацій з місцевих бюджетів не буде, чи будуть перевізники й надалі возити пільговиків безкоштовно?

Віталій Харковець, заступник начальника обласного управління інфраструктури:

— Рівненська ОДА лише має визначати щороку мінімальний розмір виплат пільговикам. У нас в області він наразі становить 90 грн. Така сума вирахувана за формулою, яку запропонував уряд: середню вартість проїзду у міському комунальному транспорті в області помножено на 30 поїздок. На Рівненщині є два комунальні автотранспорті підприємства: у Рівному та Вараші. Проїзд там коштує три гривні.

На міжміські перевезення сума буде на 20% більшою — 108 грн. мінімально. Особам з інвалідністю I групи або дітям з інвалідністю від шести років виплата пільг здійснюватиметься у подвійному розмірі. Також для осіб з інвалідністю I, II груп і дітей з інвалідністю від шести років, які навчаються або проходять реабілітацію, розмір щомісячної готівкової виплати додатково збільшується вдвічі.

Це мінімальні розміри, органи місцевого самоврядування можуть затвердити і вищі суми. Виплачувати кошти мали б за місцем прописки. Коли органи місцевого самоврядування ухвалять рішення про виплати, механізм розрахунку розроблять органи соцзахисту. Виплати, відповідно до постанови Кабміну, мають бути до 20 числа кожного місяця усім, хто має право пільгового проїзду.

За приблизними підрахунками, в області щомісяця потрібно мінімум 14 млн. грн. на компенсацію пільговикам проїзду в міському, приміському та міжміському транспорті. Йдеться про 125 тис. пільговиків краю. Досі пільговим проїздом користувалося значно більше осіб — 360 тис. Проте постанова про монетизацію виключила з переліку осіб, які матимуть компенсацію, пенсіонерів за віком.

Ми просимо перевізників поки працювати, як досі, і надавати право безплатного проїзду пільговикам, поки органи місцевого самоврядування не ухвалять рішення про компенсацію виплат. У деяких районах вже торік знаходили гроші на пільгові перевезення, як-от у Сарненському. Сподіваємося, що кошти буде знайдено і цього року. Знаю, що у деяких областях у транспорті перевізники вже вивісили оголошення, що проїзд у транспорті для всіх буде незабаром платним. У нас поки таких випадків не було. Як будемо виходити із ситуації, якщо з місцевих бюджетів кошти не виплачуватимуть пільговикам, поки незрозуміло.

Олексій Шамак, в.о. директора обласного департаменту соцзахисту:

— У договорах з перевізниками є пункт, який передбачає, що вони зобов’язані безплатно перевозити пільгові категорії населення. Тож поки органи місцевого самоврядування не ухвалять рішення про виплату компенсацій за проїзд, перевізники, виходить, і надалі повинні возити пільговиків безкоштовно.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також