Міжнародні екологи: Kronospan забруднює багато країн

4325 0

Ми у соцмережах:

Міжнародні екологи: Kronospan забруднює багато країн

Негативний резонанс про концерн Kronospan, що зводить підприємство у селищі Городок Рівненської області, сягнув міжнародного рівня. Про суперечку з місцевими жителями, проблемний Звіт з оцінки впливу на довкілля та судовий позов проти «Екоклубу» в своїй публікації розповіла найбільша незалежна природоохоронна організація — CEE Bankwatch Network. Екологи також згадали про гучні скандали корпорації в країнах, де діють заводи.

ЄБРР має переглянути співпрацю

Екологи вказують, що концерн Kronospan користується щедрою фінансовою підтримкою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). За останні 17 років ця установа виділила понад мільярд євро як мінімум на 11 проектів Kronospan у Румунії, Росії, Білорусі та Україні.

«Багато з цих проектів були пов’язані із забрудненням навколишнього середовища та придушенням місцевого громадянського суспільства», — зазначає CEE Bankwatch Network.

Скандал навколо заводу в Городку може змусити донора переглянути співпрацю з Kronospan. Торік ЄБРР опублікував заяву, що не буде миритися з переслідуванням чи будь-яким тиском своїх клієнтів на людей чи зацікавлених сторін, на яких може впливати відповідний проєкт.

«Численні інвестиції в Kronospan викликають питання про корпоративну політику Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо взаємодії усіх сторін, на які впливає відповідний проєкт. Крім того, вона ставить під сумнів ефективність процесу належної перевірки (дью ділідженс) ЄБРР щодо корпоративних клієнтів, — переконані міжнародні екологи. — Цей процес повинен оцінювати здатність потенційних позичальників, не кажучи вже про давнього стратегічного партнера Kronospan, дотримуватися соціальних і екологічних стандартів банку, включаючи стратегічні вимоги про участь громадськості».


Проєкт у Рівному — з порушеннями

Авторитетна природоохоронна організація ставить під сумнів і прозорість дій Kronospan у Рівненській області. Після Нововолинська, куди ЄБРР інвестував 75 мільйонів євро та ще 41 мільйон євро дав на реструктуризацію балансу компанії, Kronospan планує інвестувати 200 мільйонів євро у завод у Городку, який стане другим в Україні.

Міжнародні екологи зауважують, що регіональна влада, яка затвердила оцінку впливу майбутнього заводу на довкілля, проігнорувала критичні зауваження громади. Зокрема, не враховані застереження «Екоклубу», який виявив — «завод може перевищити допустимі рівні концентрації формальдегіду в повітрі».

Екологи також висловлювали занепокоєння, що токсичні відходи можуть бути відправлені на муніципальне сміттєзвалище, бо у звіті не досліджуються жодні альтернативи.

Водночас не взято до уваги скарги місцевих мешканців. Наприклад, на зустрічах з представниками компанії та влади люди поставили ряд питань щодо придбання землі під будівництво заводу, а також постачання деревини.

Міжнародні екологи звертають увагу і на суттєві недоліки під час проведення громадських обговорень. Приміром, запрошення на зустрічі публікувалися у непопулярних місцевих ЗМІ. А людей просили голосувати, що не передбачено процедурою проведення громадських слухань в Україні.

 
Скандали в багатьох країнах

Kronospan працює в 24 країнах, і не вперше його діяльність стає проблемною. Звіт 2018 року, опублікований британською організацією Earthsight, показав — Kronospan і Swiss-Krono «продовжували закуповувати великі обсяги деревини в українських державних лісових підприємств, найвищі керівники яких — фігуранти корупційних розслідувань», незважаючи на діючий мораторій на вивезення круглого лісу з України.

У 2013 році Kronospan розпочав будівництво заводу в російській Уфі без обговорення з громадськістю та отримання необхідного дозволу. У лютому 2020 року 30 жителів міста Єгорьєвська, де працює ще одне підприємство Kronospan, подали до суду через забруднення заводом навколишнього середовища.

Kronospan оштрафували за забруднення річки Вілія в Білорусі у 2015-2016 роках. У Румунії компанію неодноразово притягували до відповідальності з 2004 до 2015 року за порушення екологічних норм. Крім того, завод з виробництва формальдегіду в Себеші побудований без звіту про вплив на довкілля та попереднього дозволу, тобто з порушенням законодавства ЄС.

Діяльність Kronospan також завдає шкоди навколишньому середовищу у Великобританії, Польщі, Болгарії та Чехії. І багато цих випадків, стосуються маніпуляцій з розрахунками викидів, використання застарілих технологій, корупції та незаконних лісозаготівель — розкриті місцевими активістами.

Екологи зазначають, що Kronospan не вперше подає позови до суду на своїх критиків. Зокрема, планував судитися проти захисників навколишнього середовища в Румунії, але пізніше відмовився.

«Ми закликаємо ЄБРР вирішити проблему ризиків порушень прав людини внаслідок діяльності «Kronospan Україна». Громади, що зазнають впливу, мають право безпечно висловлювати своє занепокоєння, і ЄБРР прийняв зобов’язання забезпечити простір для цього своїми інвестиціями», — резюмують експерти CEE Bankwatch Network.

А виконавчий директор «Екоклубу» Андрій Мартинюк в коментарі до статті міжнародної організації зазначив, що інвестор має діяти відповідальніше:

«Kronospan хоче заробити гроші, забруднюючи наше повітря та споживаючи ліси. Але коли ми просто порівнюємо очікувані рівні забруднювання, які взяті зі Звіту про вплив на довкілля, то «Технопривід Інвест Груп» звертається до суду. З «Екоклубу» намагаються стягнути кошти «через шкоду діловій репутації». Місцеві жителі, які будуть дихати формальдегідом заводу, очікують зовсім іншої поведінки від відповідального інвестора».

 

 

Вадим Пляшко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також