Методи корекції посттравматичних рубців

903 0

Ми у соцмережах:

Методи корекції посттравматичних рубців

У наш час медицина розвивається досить швидкими темпами не тільки в діагностиці, а й у сфері пластичної хірургії, яка допомагає пацієнтам позбутися всіляких зовнішніх дефектів, як дрібних, так і більш суттєвих. Найчастіше пацієнтів турбують косметичні дефекти, включаючи келоїдні рубці. Це збільшення сполучної тканини, що утворюється внаслідок порушення шкірних покривів. Найчастіше до таких новоутворень можуть призвести післяопераційні шви, рани, сильні порізи.

Причини появи та симптоми келоїдних рубців

До основних причин появи цієї проблеми можна віднести такі явища:

♦ неправильне з'єднання краю рани;

♦ сильні натяжки навколо ран;

♦ довге загоєння ран через попадання інфекції;

♦ ослаблений імунітет;

♦ гормональні порушення;

♦ генетична схильність;

♦ опіки.

Першими ознаками появи таких рубців вважається поява ущільнень навколо основного місця загоєння рани, потім з'являються почервоніння шкіри та свербіж, підвищується чутливість цієї ділянки шкіри. Після цього з'являються гладкіші та опукліші рубці, в такий період шкіра навколо рани набуде білуватий відтінок. Такі рубці мають велику площу і згодом можуть збільшуватися до великих розмірів. Сполучна тканина може рости протягом кількох років, тому краще відразу звернутися до хірурга-косметолога, щоб усунути дефект.

Рубці келоїдні найчастіше утворюються на обличчі, шиї, спині, грудях та плечах. Після термічних опіків можуть з'являтися на будь-яких ділянках тіла. Розрізняють кілька стадій розвитку рубців:

♦ епітелізація;

♦ стадія набухання;

♦ стадія ущільнення;

♦ стадія розм'якшення.

На першому етапі епітелізація настає протягом першого тижня з моменту загоєння рани, утворює тонку плівку, потім вона стає грубіше й ущільнюється. На другому етапі формування відбувається процес набухання, шрам збільшується в об'ємі, через 2,5 тижні з'являється чутливість шкіри та почервоніння. На третьому етапі настає ущільнення тканини, з'являються бляшки та рубець фактично виглядає, як новоутворення. На останньому етапі йде процес розм'якшення, рубець стає блідого кольору, минає болючість і чутливість, з'являється м'якість і рухливість.

Способи лікування та усунення рубців

Видалення рубців проводиться як хірургічно, так і медикаментозно. Все залежить від ступеня ураження та ділянки, на якій утворився рубець. Медикаментозна терапія проводиться спеціальними препаратами для зупинки зростання келоїду та візуального зменшення. Використання такої терапії включає:

♦ ін'єкції кортикостероїдів;

♦ ін'єкції інтерферону;

♦ ін'єкції ферментних препаратів;

♦ використання гелів та мазей.

Прибрати келоїдний рубець можна не лише за допомогою хірургічного висічення, також використовують інші методики. Досить непогано зарекомендувала себе кріотерапія, під дією низьких температур рідкий азот дозволяє проникнути в середину келоїду і зруйнувати його структуру, шляхом цього порушується ріст новоутворення.

Також широко використовують лазерне шліфування, радіотерапію, пресотерапію та різні косметичні корекції. Рубці на шкірі обличчя видаляють за допомогою косметичних пілінгів, дрібного шліфування, а також використовують кріотерапію. Пластика шкіри після опіків проводиться переважно хірургічним способом. Лікарі роблять пересадку шкіри та відновлення цілісності шкірних покривів.

Лікар-хірург у кожному індивідуальному випадку призначає метод усунення посттравматичних рубців після ретельного огляду та проведення аналізів. Відвідайте цю сторінку, щоб дізнатися більше про процедуру.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також