Мар’ян Года: «Якщо люди й далі виїжджатимуть з країни, тут залишиться пустка»

2519 0

Ми у соцмережах:

Мар’ян Года під час сесії міськради

Директор Рівненського пивзаводу «Рівень» і депутат Рівненської міськради Мар’ян Года поділився своїм баченням, як підняти українську економіку й повернути заробітчан в Україну, аби вони жили тут, вдома, зі своїми родинами, тут заробляли і тут витрачали свої гроші:

— У випадку нашого підприємства вдається втримувати виробництво в тих самих обсягах, які ми мали 4-5 років тому. Але інші, великі пивоварні підприємства, зазнають втрат: у нашій галузі спад виробництва щороку складає 10-15%, і така тенденція зберігається. Відповідно, зменшуються й надходження до бюджету. Спад відбувається, бо дорожчають енергоносії, сировина, всі матеріали, комплектуючі, запчастини — дорожчає все. Відтак дорожчає і пиво, а зарплати залишаються на тому ж рівні. Тепер не кожній людині стає доступною ціна у 15-20 грн за пляшку пива. Якщо хтось продає дешевше, то це або продукт неправильного походження, або за нього податки не сплачено. Ну і наш потенційний споживач, молоді здорові люди, які мали б пити наш продукт, виїхали за кордон і там п’ють пиво, інвестуючи польського та іншого виробника, але не нашого.

Це лише приклад. Загалом усі галузі економіки пов’язані, не може одна галузь окремо розвиватися успішно, а решта — ні. Якщо люди не заробляють, немає обігу грошей. А будуть заробляти — будуть купувати квартири, автомобілі, послуги, будуть відпочивати, і всі на тому зароблятимуть.

Після Революції гідності наша економіка перебувала в стані стагнації, зарплати не збільшувалися, пенсії теж, бо не працювала економіка. Інфляція зростала, але рівень зарплат залишився майже на тому ж рівні, тож рівень життя суттєво знизився. Необхідно запустити економіку, запустити промислове й сільськогосподарське виробництво. Я вважаю, що нині просто необхідно створити сприятливі умови для розвитку бізнес-середовища, промисловості. Для цього треба у певній частині переглянути Податковий кодекс, щоб зменшити податки, вивести значну частину економіки з тіні, підвищити рівень оплати праці. Це поверне українців з-за кордону додому, і вони будуть працювати тут. Потрібно створити сприятливий інвестиційний клімат, щоб прийшли інвестори, оскільки власних коштів для внутрішніх інвестицій в Україні практично немає. На Заході чимало багатих людей, які вкладали б гроші а українську економіку, але вони не хочуть ризикувати, бо політична ситуація в нашій країні була і залишається нестабільною.

У тому, що я кажу, немає нічого нового, але іншого шляху немає. Якщо не буде працювати економіка — не буде грошей, не буде грошей — не буде бюджету, а без бюджету ми не зможемо воювати і дати відсіч Росії, не зможемо розвивати власні технології. Люди й далі будуть втікати з країни, а тут залишиться пустка.

Записала Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також