«Ляжу прокапаюся...» Чи допомагають крапельниці насправді?

1372 0

Ми у соцмережах:

«Ляжу прокапаюся...» Чи допомагають крапельниці насправді?

Звичку ставити регулярно крапельниці з ліками для профілактики, чистки судин, щоб запобігти ускладненням серцево-судинних захворювань, мають багато українців. Однак чи справді є від цього користь?

Центр громадського здоров’я пояснює, що практика просто «прокапуватись» не є корисною.

Зокрема, для «прокапування» пропонують: амінокислоти та вітаміни, які ми й так отримуємо з їжею, а їхній надлишок відкладається у вигляді каменів у нирках; мельдоній — допінг, користь якого не довело жодне дослідження; статини, які справді чистять судини від холестерину, але існують винятково у формі таблеток.

І все ж, скажуть прихильники регулярного «прокапування», після цих процедур таки відчувається позитивний ефект. Чому так?

По-перше, людина приходить до лікарні, 1–2 години лежить у ліжку, спостерігаючи як потихеньку їй капають по краплинці «ліки», і спрацьовує плацебо-ефект, хоча можна капати просто звичайний фізрозчин і ефект був би той же самий. По-друге, людина відволікається від роботи, бере відпустку, та й домашні справи відтерміновує, тому що «лікується» і їй стає краще, вона просто відпочила.

Крапельниці використовуються, якщо ситуація гостра і необхідно терміново ввести препарати — так буває в реанімації, відділенні інтенсивної терапії. Якщо ви можете пити ліки і воду, то вводити внутрішньовенно нічого не потрібно, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр громадського здоров’я. Ніде у світі немає крапельниць для профілактики — ніхто не використовує крапельниці, коли є головний біль, запаморочення або для «чистки судин».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також