Лавки від Булки залишать

1810 1

Ми у соцмережах:

Проект Володимира Булки з облаштування зони відпочинку

Дивні лавки, встановлені обабіч сходів неподалік краєзнавчого музею, залишаться. Попри критику рівнян щодо їхнього вигляду. Проект облаштування тут зони відпочинку, кошти на який передбачено минулорічним громадським бюджетом, завершити обіцяють цьогоріч. Як і більшість проектів громадського бюджету, які не встигли реалізувати торік.

Лавки з «водостійкої фанери» встановили наприкінці минулого року. Тоді начальник управління ЖКГ Рівного Ярослав Сахнюк пояснив: якщо вони витримають зиму, то навесні роботи по проекту продовжать.

Працівники управління ЖКГ ще їх не оглядали, — розповів прес-секретар міського голови Рівного Микола Прокопчук. — Якщо буде виявлено, що вони пошкоджені через погодні умови, їх замінять на інші. Проте вони матимуть той зовнішній вигляд, який передбачений громадським проектом. Його реалізація продовжиться, як тільки на рахунок виконавця робіт надійдуть кошти, які були передбачені громадським бюджетом на 2017 рік. Їх «перекинуть» з минулого року.

Схоже, що й співавтора проекту Володимира Булку, автокав’ярня якого стоїть поблизу лавок, мало цікавить подальша доля його «дітища»:

— Я поки що не цікавився, на якій стадії проект та що з ним буде робити управління ЖКГ. Якщо подумати, то на що я можу вплинути?

Лавки — не єдиний громадський проект, який залишився нереалізованим. З тих 31, які перемогли ще у 2016 році і мали бути втілені в життя у 2017, тільки 14 завершено. Це переважно культурно-мистецькі заходи.

— Основна причина, чому процес гальмується, — складна процедура виділення земельних ділянок, — пояснює начальник контрольного відділу міської ради Рівного Микола Полюхович. — У деяких випадках питання землі навіть треба погоджувати з Києвом. Ще одна причина — спротив громади. Так, наприклад, мешканці будинку на вулиці Данила Галицького, поряд з яким відповідним громадським проектом була передбачена еко-парковка, заявили, що її там не хочуть. Наразі вже знайшли для неї інше місце. Але ж час на дискусії згаяно. Зірвався і проект громадського простору на вулиці Словацького. Мешканці сусідніх будинків — переважно люди пенсійного віку — категорично проти, аргументуючи тим, що там будуть розпивати спиртні напої.

Але є й такі проекти, які вже реалізовані, хоча підрядник грошей за це ще не отримав. Наприклад, тренажерний майданчик в парку «Ювілейний».

15 квітня стартує нова хвиля подачі громадських проектів на розгляд. Після того, як міська рада внесла зміни до положення про громадський бюджет, тепер автори проектів зможуть в більшій мірі впливати та контролювати їхню реалізацію, наприклад, пропонувати виконавцю робіт свого підрядника. Також було збільшено вартість великих проектів — до півтора мільйона (раніше було 1 млн. 250 тис.). Тепер проекти поділятимуться на тверді (інфраструктурні) і м’які (культурні). Останні можуть входити тільки до числа малих (максимальна вартість — 250 тис.), а їхня загальна вартість не може перевищувати половини вартості усіх малих проектів. Депутати спростили й механізм корекції бюджету проектів, щоб була можливість їхнього дофінансування за кошти резерву. Додано ще одну стадію реалізації проекту-переможця голосування — громадські обговорення, які триватимуть 15 днів.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також