«Латку» на будинок — з дозволу архітекторів

2100 0

Ми у соцмережах:

«Латку» на будинок — з дозволу архітекторів

За кілька років, відколи у Рівному масово почали утепляти житлові будинки, деякі багатоповерхівки перетворились на потворні споруди з різнокольоровими «латками». Тепло, але негарно. Це стосується насамперед старих будинків, яких у Рівному не так вже й багато. Тепер принцип «сам собі дизайнер» у Рівному скасовується.

Віталій Герман, заступник міського голови, голова архі­тек­турно-містобудівної ради:

— Ще кілька місяців тому в нас не було єдиного бачення того, як можна опоряджати фасади старих будівель. У результаті мешканці квартир робили ремонт, як їм заманеться: один фасад — зеленого кольору, інший — червоного. Проте старі будинки мають історичну цінність для міста. Тож кілька місяців тому ми запровадили практику: якщо мешканець квартири в такому будинку бажає опорядити фасад навколо своїх вікон, то за власний кошт він має розробити проект опорядження фасаду всього будинку. І потім представити цей проект на розгляд архітектурно-містобудівної ради.

Прикладом може бути колишня казарма військової частини, збудована у 1920-х, а тепер це — житловий будинок на вул. Соборній, БОС 68, біля старої водонапірної башти. Один з мешканців цього будинку вирішив покращити фасад своєї квартири. Але за новими умовами він не може зробити «латку» на багатоквартирному будинку — потрібно замовляти проект опорядження фасаду усього будинку.

Володимир Фомін, архітектор:

— Цей будинок — пам’ятка архітектури місцевого значення, тому дуже важливо розкрити людям її архітектурну цінність у всій красі. Опорядження передбачає зчищення фасаду від усіх нашарувань та відкриття цегляної кладки. Зверху потрібно буде покрити її водостійкими прозорими фарбами для захисту від зовнішніх впливів. Це покриття має гарантію 50 років. Також буде невелике тонування деяких елементів архітектури, як-от карнизів, цоколів та ін. А якщо ще додати архітектурну підсвітку, будинок стане окрасою міста.

Якщо зробити аналогічне опорядження фасадів будинків від вулиці Дубенської й аж до авторемзаводу, матимемо дивовижне перевтілення однієї з вулиць міста. Адже, наприклад, у будинку навпроти Соборної, БОС 68, на території військової частини, оновили фасад будівлі на власний розсуд і цим її зіпсували, сховавши за ним усю архітектурну красу.

Архітектурно-містобудівна рада затвердила проект, запропонований Володимиром Фоміним. Але не вирішено питання, хто ж за проект заплатить. Ні той чоловік, який ініціював його, ні сусіди не збираються платити за проект. Є хіба що один позитив у цій справі — тепер, якщо хтось із мешканців цього ж будинку захоче опорядити фасад навколо своєї квартири, то мусить це робити відповідно до проекту. До речі, паспорти об’єктів розроблено ще для двох старих будинків у Рівному, розташованих на проспекті Миру.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також