Квіти для коханої

11438 0

Ми у соцмережах:

Квіти для коханої

Квіти завжди були, є й будуть найбільш безпрограшним подарунком з будь-якої нагоди. Саме про можливіть порадувати близьких з допомогою квітів і поговоримо сьогодні.

Квіти букет

Перші квіти Незважаючи на стереотип щодо безперечної переваги троянди над іншими квітами, багато жінок до цієї королеви флори ставляться доволі скептично — надто вже банальним і традиційним став букет троянд. Можливо, чоловікам це невідомо, але зазвичай кожна жінка має власну квітучу улюбленицю, а для деяких жінок найкращим подарунком є букет польових чи найперших лісових квітів. Цими днями на вулицях та ринках міста можна придбати маленькі букетики підсніжників, які, виявляється, привозять до нас з далекого Криму. Як розповіла одна з продавців Ольга Барук з Олександрії, в лісах Рівенщини підсніжники й навіть фіалки також почали розпускатися, проте несподіваний сніг змусив їх сховатися від людського ока, й нині пошук перших квітів став схожий на сюжет казки «Дванадцять місяців». Коштують яскраво оформлені букетики від однієї до чотирьох гривень, залежно від якості квітів. Цього року в Рівному також можна придбати бордові букетики кримської волошки — в середньому за 2-3 гривні. Щоправда, ці квіти не живі, а засушені, проте виглядають вони свіжо й яскраво, а радувати свою господиню можуть впродовж кількох років, не змінюючи колір.

Українські троянди — дешевші Любителям вишуканіших квітів вибрати є з чого — незважаючи на митні перипетії довкола імпорту квітів, закордонні троянди з прилавків квіткових магазинів та кіосків не зникли. Хоча асортимент імпортних квітів помітно поменшав — так, напередодні Восьмого березня спостерігався певний дефіцит екзотичних рослин. Високі імпортні троянди в переддень свята коштували в середньому від 12 до 18 гривень за штуку, тюльпани 2,50-5 гривень, гвоздики — 4 гривні, одна квітка орхідеї в подарунковій коробочці — 13-15 гривень. Для порівняння: два роки тому троянди в Рівному коштували від 6 до 12–15 грн., залежно від довжини стебла, гвоздики — 3 гривні, тюльпани — 1,5–4 гривні, сувенірні орхідеї — 10 гривень за квітку. Натомість цього року в Києві передсвяткові тюльпани продавали за 3,50-10 гривень за одну квітку, гвоздики — за 4-6 гривень, українські троянди — за 15-20 гривень, а імпортні троянди, котрі в столиці були в дефіциті, сягнули 50-70 гривень за штуку. До речі, українські троянди дешевші і в Рівному, щоправда, придбати їх можна не всюди. Одним з небагатьох місць, де це зробити можливо, є кіоск №13, що в підземному переході біля Центрального універмагу. За словами продавця Жанни Слєпчук, вітчизняні квіти не лише дешевші, але й живучіші за імпортні. Українські троянди є морозостійкими, тому до умов продажу в холодних переходах пристосовані краще й відповідно радують жіноцтво своїм свіжим виглядом довше — до двох тижнів. Привозять квіти з Дрогобуша, де їх вирощують у теплицях, а коштують вони від 5 до 12 гривень, залежно від довжини стебла та величини квітки. Цікавими трояндочками є невеликі двоколірні квіти сорту, що має відповідну їх вигляду назву — «Абракадабра». Серед інших незвичних квіткових пропозицій мені зустрілися троянди із штучним золотим напиленням на пелюстках — 12 гривень за штуку, та цікаві червоно-зелені тюльпани, пелюстки яких кумедно закручені, через що квітка виглядає кучерявою — 4 гривні.

Рівенських троянд поки немає На жаль, бути патріотом свого міста й купувати лише місцеві троянди у рівнян є можливість поки лише влітку. Мирослав Шех, керуючий КП «Трест зеленого господарства», розповів, що торік облаштувати теплиці для вирощування троянд взимку не встигли. Однак господарство планує це зробити цього року й, цілком можливо, до наступного Восьмого березня Рівне буде мати власні троянди. Ймовірно, що коштувати вони будуть дешевше від привозних — так, скажімо, торішнього літа рівенські троянди висотою 40 см коштували 1,20 гривні за штуку. Для бажаючих купувати місцеві й дешевші квіти, варто знати, що з’являються вони в місті, починаючи з травня. Придбати їх можна у фірмовому магазині тресту, що на вул. Київській, 64, в кіоску, розташованому на вулиці Пересопницькій, та під час виїзної торгівлі з машин, яка влітку проводиться на Театральній площі, центральному ринку та кладовищі «Нове».

Букет у горщику Останнім часом багато рівнян практикує дарувати не зірвані квіти, а вазони, котрі можуть нагадувати про дарувальника значно довше. Асортимент їх нині величезний, однак навесні особливо привабливими є квітнучі вазони. За словами продавця магазину «Флора» Жанни Мельник, нині в продажу є розквітлі цикламени, азалії, каланхое, антуріуми та багато інших рослин. Деякі з них прикрашаються квітками на доволі значний термін, наприклад, цикломен цвіте впродовж 3-4 місяців, а азалія — 5-6 місяців на рік. Придбати такі букети в горщику можна в середньому за 14-37 гривень, залежно від виду. Великий вибір квітучих вазонів є й у квітковому кіоску на зупинці «Театральна» з боку театру — тут вони коштують, починаючи від 12 гривень. У галереї квітів «Сезам» можна придбати кущ жовтої троянди в горщику — 48 гривень, а в одному з кіосків підземного переходу біля центрального ринку продають кущі бордових троянд у горщиках, котрі залежно від розміру коштують 35-45 гривень. Тут же можна придбати й величезний та дуже екзотичний квітучий вазон — тусманію, оранжева квітка якого чимось схожа на ананас. Щоправда, подібна екзотика коштує чимало — 290 гривень.

Варто знати 1. Вибираючи троянду, звертайте увагу не лише на бутон, який має бути твердим, але й на листки — у свіжої квітки й листки яскраво-зелені та свіжі. Якщо ж листки рослини стали темними й опустилися — троянда простоїть недовго. 2. Вік троянд залежить також від їх сорту. Довгувата за формою троянда Мадам Дель-Бар простоїть мало, як би добре ви її не доглядали. Найстійкішими є білі троянди Аваланж, які можуть простояти впродовж місяця. Хорошими сортами є також Гранд-Прі, Осіана, Рафаелло. 3. Щоб троянда довше збереглася — обріжте її під водою на 2 см навскіс, можна зробити хрестовидний надріз. Дехто радить додати до води цукор або аспірин. 4. Існує мова квітів, за якою червоний колір символізує життя та кохання. Рожеві квіти — символ молодості, жовті — шлюбу, щастя, юності, сонця. Зелений колір символізує надію, спокій, мир. Синій — вірність і довіру, чорний — траур і урочистість, білий — чистоту, ніжність та невинність.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також