Квас із бузиною: в чому користь

520 0

Ми у соцмережах:

Квас із бузиною: в чому користь

Відома дієтологиня Оксана Скиталінська вважає, що найкращим напоєм для людини є вода. Але можливі й доповнення — такі як зелений та чорний чай, морси без цукру та меду, кава і кваси. І якщо без морсів можна обійтися, з’ївши окремо ягоди-фрукти та випивши води, то квас — це ферментований продукт.

Дієтологиня розповіла про користь ферментованих (тобто квашених) напоїв, при цьому підкресливши, що вони дуже корисні. Квас можна робити з будь-чого — з яблук, груш, ягід, квітів. От саме про користь квасу із квітів — бузини і розповіла Скиталінська:

— Класичний ферментований напій містить лактобактерії, які покращують склад мікроорганізмів нашого кишечнику. У відповідь мікроорганізми виробляють корисні молекули, які оздоровлюють нас і омолоджують, роблять більш адаптованими до непростого життя зі стресами та інфекціями.

У цвіті бузини є комбінація трьох біологічно активних сполук: кверцетину, кемпферолу, рутину, а також дубильних речовин і вітамін С.

Кверцетин має протинабрякову, спазмолітичну, антигістамінну (протиалергічну), протизапальну дію; зменшує ризик розвитку та прогресування ракових захворювань, запалення в судинній стінці, сповільнює процеси старіння, має противірусну дію (віруси герпесу, парагрипу, гепатиту і навіть COVID-19 і т. д.). І це лише поверхнево та коротко.

Рутин покращує властивості крові, зменшуючи злипання формених елементів та утворення тромбів.

Кемпферол позитивно впливає на роботу клітин печінки, зменшує ризик раку молочної залози та ревматоїдного артриту. Антиканцерогенна дія пояснюється тим, що ці речовини активують детоксикацію в печінці та сприяють інактивації мутагенів та канцерогенів.

Загалом квіти бузини мають легку заспокійливу, болетамуючу та сечогінну дію. Корисні при кашлі, хронічних захворюваннях нирок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також