Купили вживане авто: чи треба терміново придбати поліс ОСЦПВ

799 0

Ми у соцмережах:

Купили вживане авто: чи треба терміново придбати поліс ОСЦПВ

Вторинний авторинок України за обсягом продаж набагато перевищує потужності автосалонів.

 У більшості власників на момент продажу автомобіля оформлена паперова або електронна автоцивілка. Чи потрібно покупцеві купувати новий поліс ОСЦПВ? Спойлер — інколи потрібно.

При заміні власника ТЗ фінансовий захист постраждалих у ДТП зберігає чинність

Ст. 20¹ Закону «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності…» передбачає три події, за яких новий власник автомобіля, причепа, мотоцикла чи автобуса набуває разом із транспортним засобом статус страхувальника:

- відчуження транспортного засобу;

- спадщина;

- при набуванні прав ліквідованої юридичної особи іншою компанією.

Покупець має можливість не переоформлювати автоцивілку на своє ім'я. Поліс ОСЦПВ поширюється на всіх водіїв, які законно допущені до керування транспортним засобом, незалежно від імені вписаного в документі власника. У єдиній базі даних МТСБ України зафіксовано унікальний VIN-код машини. Ідентифікація транспортного засобу можлива навіть за зміни держномерів. У більшості випадків нову автоцивілку покупець купує після закінчення терміну дії договору.

Страхувальник-продавець має право не передавати поліс ОСЦПВ новому власникові

Передача прав страхувальника за договором ОСЦПВ покупцю безкоштовно або за плату — право продавця, але не його обов'язок. Продавець має право перенести залишок коштів за договором страхування на свій новий автомобіль, для цього йому необхідно звернутися із заявою до служби підтримки страховика. Перенесення залишку суми припустимо, якщо виплат ДТП за час дії страховки не було.

Продавець має право розірвати договір зі страховиком. Якщо за час дії договору не було виплат постраждалим, страхова компанія повертає невикористаний залишок суми за вирахуванням 20% операційних витрат.

Важливо! Договір ОСЦПВ втратив чинність з ініціативи продавця? Новий автовласник зобов'язаний застрахувати цивільну відповідальність негайно. Перевірити актуальність поліса можна на сайті МТСБУ.

Новий поліс ОСЦПВ від ARX реально оформити онлайн за 5 хвилин

СК ARX — надійний страховик, один із лідерів ринку, що має 28 років досвіду та входить у великий фінансовий канадський холдинг Fairfax. Сервіс покупки страховки за програмою «Автоцивілка онлайн» доступний 24/7. Одразу після оплати — електронний поліс в смартфоні клієнта. ARX негайно реєструє договір у Єдиній базі МТСБУ, після чого він набуває чинності. Всі договори страхування в онлайн-режимі доступні в мобільному застосунку MyARX.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також