Куди зникають на Поліссі безпритульні собаки?

733 0

Ми у соцмережах:

Пес Рижий. Фото надане військовослужбовицею Інгою

Близько десятка безпритульних собак, якими опікувалися місцеві жителі у селищі Володимирець на Рівненщині, зникли з вулиць.

Про це повідомила місцева зоозахисниця та волонтерка Вікторія Мороченець у Facebook. Вона  розповіла Суспільному, що перші повідомлення про те, що тварин, за якими наглядали та підгодовували, ніде немає, з'явилися 3-4 січня:

- У нас є група у Viber з місцевими жителями, які опікуються бездомними тваринами в різних частинах селища. І от 4 січня вони почали казати, що нема тих собак, яких вони годували.

Жінка додала, що, ймовірно, йдеться не лише про бездомних тварин, але й про тих, які з дворів не виходять.

- Є жінка, яка доглядає кішку та собаку військового, який зараз на фронті. То в той самий час казала, що собака кілька днів не виходив, а потім з'явився ніякий, а кішка взагалі пропала.

Вікторія розповіла, що знає усіх безпритульних собак у Володимирці, опікується такими тваринами кілька років. Знає, що ті, які з жовтими кліпсами — то стерилізовані раніше у Костополі, з блакитними — у Луцьку. Є й такі, які не мають кліпс, але точно стерилізовані, бо їх стерилізацію жінка організовувала самостійно й домовлялася з ветеринарами. Кліпси таким не вчепили, бо це — додаткові гроші.

- Знаю, що є люди, яким ті собаки весь час гавкають, заважають — вони ж пишуть все це на поліцію. Обурюються, коли бачать, як ми підгодовуємо тварин. Тому думаю, що, може, потравили. Не може ж так бути, що ті собаки були, а потім зникли. Якщо вони вмерли масово, то це якийсь мор, хвороба? Про це ж тоді повинні теж знати, це ж надзвичайна подія. Де собаки поділися?. 

Вікторія Мороченець зазначила, що нещодавно ще одна жінка розповіла, що її пес нікуди з двору не виходить та не бігає вулицею, став кволим та не їсть.

- Я сказала, що робити, але не знаю, що там далі. Думаю тепер, що якусь трутку ось так і в двори могли розкидати.


Історія пса Рижого
Одного із безпритульних псів, якого постійно бачили поряд з військовими на прощаннях, знайшли в хворобливому стані біля відділу поліції 15 січня. За порятунок собаки на кличку Рижий взялася військовослужбовиця Інга:

- Хлопці в наряд заступали, побачили, що лежить біля поліції — зразу ж винесли подушку, переклали і набрали до мене з чоловіком. Поліцейський якраз вийшов чистити сніг, то сказав, що на камері було видно, як пес біг, потім різко став, почав крутитись — оце, скоріш за все, спазми від отрути в шлунку. Потім впав і більше не вставав, лише як шлунок промили, то вставав на хвилину блювати, і знов ліг.

Зі слів Інги, спочатку думали, що пса збила машина, тож зателефонували до місцевого очільника Держпродспоживслужби Олександра Петрука. Він проконсультував, що робити і згодом приїхав оглянути тварину:

- Він вколов антибіотик та глюкозу, прощупав — ніяких ушкоджень. А після того, як промили шлунок, у собаки була зелена блювота — і все зрозуміло.

Військовослужбовиця забрала пса до себе на перетримку, йому стало легше:

- Хтось витрачає час, кошти, нерви на те, щоб їх відловити, стерилізувати для зменшення популяції, годувати, щоб вони не були злими. А хтось за пляшку чи пару гривень вбиває жорстоким способом тих, хто лише недавно почав довіряти людям... А наш Рижий одужає, витягнемо, своїх не кидаємо.

За словами Інги, у поліцію ще не звертались, але такий крок розглядають.

Очільник Держпродспоживслужби у Вараському районі Олександр Петрук, який оглядав собаку, зазначив, що однозначно стверджувати, що собаку отруїли — не можна.

- Так, я допомагав тій тваринці. Але при отруєнні, окрім рвоти і слиновиділення, проявляється агресія — її не було. Хтозна, може, щось не те з'їв — це ж безпритульна собака. З отруєнням за пів дня відкачати собаку не так легко.

Фахівець розповів, що висновок можна зробити лише за аналізами, однак тварині їх ніхто не робив.

- На аналіз тварину не відправляли, вона відійшла. Хтозна, що з собаками. У нас торік в районі було 14 випадків сказу, хворіли домашні коти та собаки, тому є проблеми. Відкидати людський фактор не можна теж, є частина людей, яким от не подобається, що тварини гуляють на вулиці. Але стверджувати однозначно, що то отруєння, не варто.

У Володимирецькій селищній раді Суспільному розповіли, що у межах комплексної програми благоустрою та розвитку ЖКГ на 2022-2025 роки передбачені кошти з місцевого бюджету для вилову, стерилізації, вакцинації і профілактичних обробок. У 2022 році для таких заходів виловили 42 собаки, витративши загалом 75,6 тисячі гривень.

Як зазначив перший заступник селищного голови Анатолій Рижий, такі заходи заплановані і на наступний період дії програми.

- Аби таких конфліктних ситуацій та обурення було менше, будемо виловлювати тварин. У КП "Благоустрій" вже закупили клітку, петлі і все інше, що потрібне для відлову. Зараз ведемо перемовини з притулками для тварин, аби передавати їх після вилову. Якщо погодяться, то вже з наступного тижня ми власними силами відловимо безпритульних тварин, заплатимо гроші, віддамо на утримання. Думаю, лютий — це крайній термін, коли почнемо працювати за таким принципом, — сказав посадовець. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також