Куди веде підземелля у парку?

23610 0

Ми у соцмережах:

Куди веде підземелля у парку?

Попри сніг та вітер в центрі міського парку ім. Шевченка сьогодні було людно - журналісти, науковці, чиновники та випадкові перехожі з цікавістю зазирали у провалля біля фонтану "Вітязь". Під асфальтом знайшли підземні ходи, які тягнуться територією парку у різних напрямках. Найхоробріші навіть могли спуститися донизу по драбині. Що це за ходи - поки невідомо. Є версія, що це не льох під колишнім особняком Любомирських, а щось набагато древніше.

Про те, що у парку провалюється асфальт, рівняни знали давно. І ще кількадесят років тому містом ширилися різні історії, як хтось "знайшов" підземний хід або блукав у ньому. Втім, ніяких фотографій, які б це підтверджували, з тих часів не збереглося, а от тріщини біля фонтану були. 2005-ого їх наказав закатати свіжим асфальтом тодішній міський голова Віктор Чайка, щоб ніхто туди не провалився. Свіже провалля працівники парку виявили учора. Тому вирішили, не гаючи часу, подивитися - а що ж воно приховує? Найперше довелося витягати на поверхню мотлох, яким засипали підземелля ще в радянські часи. Тепер туди вже можна спуститися на глибину у 2,5-3 метри.

парк підземелля

Для бажаючих спуститися донизу принесли драбину

парк підземелля

Без світла у темряві - ніяк

парк підземелля

парк підземелля

Знайшли кілька старих цеглин, деякі мають на собі царські клейма.

парк підземелля парк підземелля

- Ще коли я тільки прийшов на посаду директора міського об'єдання парків культури та відпочинку, мене одразу попередили: "На тому місці дискотеки не проводь!". Тепер вже точно зрозуміло, чому, - сміється Тарас Максименко, начальник міського управління культури і туризму. - Думаю, що в радянські часи тому й поставили тут фонтан, щоб приховати від мешканців міста частину нашої історії. Наявність підземних ходів показав і георадар, за допомогою якого ми цього року обстежували територію. Поки що можна спуститися і пройти по 4-5 метрів у чотирьох напрямках. Але ходи ведуть кудись далі. Зокрема, там, де біля піцерії стоїть велика ялинка, радар показав цілих два яруси підземелля - один десь на трьох метрах вглиб, інший - на семи. Що це за підземелля і які таємниці воно приховує, вивчатимуть наші науковці. Ми запросили до огляду фахівців відділу охорони історико-культурної спадщини ОДА, краєзнавчого музею та ДП "Рівненська старовина". Але це точно був не льох Любомирських, бо навіщо б у ньому робити вісім розгалуджень, камери-капсули, два рівні?

парк підземелля

Зацікавився підземеллям і міський голова Володимир Хомко. Однак спуститися туди все ж не наважився, обмежився спогляданням згори.

парк підземелля

- Для мене самого це приємна несподіванка. Можливо, в майбутньому це місце законсервуємо під оргскло, як це роблять за кордоном, будемо водити сюди туристів, - додав голова.

парк підземелля

Через провалля доведеться дещо змінити і проект реконструкції "Зеленки" - літньої естради та майданчику перед нею. Зокрема, запланованого "сухого фонтану", тобто, фонтану без чаші, уже не буде.

парк підземелля

Засипати знайдені ходи піском, як це зробили на розкопках замку на Лебединці, не будуть. Вхід у провалля просто накриють дерев'яним щитом, щоб туди ніхто не провалився.

парк підземелля

До речі, ось так напередодні розчищали підземелля від грунту та сміття (на фотографії Євгенія Франківа)

підземелля Євгеній Франків


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також