Коли суглоби «крутить-вертить»

66595 1

Ми у соцмережах:

Коли суглоби «крутить-вертить»

Восени суглоби «ломить». Так більшість хворих говорить про нездужання, не розрізняючи артрити, артрози й інші ураження суглобів. Одні вважають, що «кістки болять від старості», інші намагаються вимити з організму солі. І відкладаючи візит до лікаря, займаються самолікуванням. Наприклад, довідавшись, що в сусідки суглобний біль зник після прогрівання, жінка робить те ж саме і потрапляє в лікарню з погіршенням стану. Виявляється, хвороби в них різні... Артрити й артрози вимагають різних підходів, але визначити це може лише медик після проведення рентгену, УЗД й аналізів крові.

Суглоб

Артрит: нічний гість 47-літня Наталя на болі у фалангах пальців на руках і на ногах спочатку навіть уваги не звернула. Подумала, що це ознаки застуди (до частих ангін і ГРВІ вона звикла). Однак біль не відпускав. А через кілька місяців опухли і почали турбувати вже кисті, коліна... Уночі біль ставав гострим, як при зубному болі, заважав спати. Поки жінка боролась анальгетиками і народними засобами, суглоби почали погано розгинатися, і рухатися стало складніше. Ще нестара жінка зрозуміла, що може стати безпомічним інвалідом, якщо не звернеться по медичну допомогу. Обстеження виявило артрит. Артрит — це запалення тканин суглобів (якщо уражені кілька суглобів, хвороба називається поліартритом). Точно причина ревматоїдного артриту ще не встановлена. Відомо тільки, що процес запускають хронічні інфекції. При цьому починається аутоімунне ураження — імунітет людини атакує тканини власних суглобів. Крім того, негативну роль відіграє і порушення обміну речовин. Суглоби уражаються симетрично, із двох сторін (наприклад, два коліна), біль підсилюється в спокої, вранці хворому необхідно «розходитися», щоб зменшити дискомфорт. Без лікування суглоби руйнуються. Іноді пацієнти міркують: навіщо лікуватися, ревматоїдний артрит невиліковний. Однак чим швидше придушити запальний процес, тим менше постраждають суглоби. І хоча причину викорінити не вдасться, але сучасні медикаменти успішно борються із самим запаленням. Наступне завдання — відновлення рухливості за допомогою спеціальної гімнастики, масажу. Звичайно, корисне санаторно-курортне лікування, але не всяке. Наприклад, грязелікування протипоказане. А от різні ванни (радонові, йодобромні, сульфідні) підійдуть. Допомагає і, скажімо, фонофорез (введення ліків за допомогою ультразвуку). Крім аутоімунних запалень, бувають ще ревматичні і гнійні. Перші — наслідок активності стрептокока. Ревматизм завжди уражає, крім суглобів, ще і серце. Запідозрити його можна за «летючими болями»: вони сильні, але швидко минають (один суглоб турбує не більше 2 днів). Виходить, що сьогодні «прихопив» лікоть, а завтра — коліно з протилежної сторони. Але виявляє захворювання тільки специфічна «біохімія» крові (ревмопроба). Хворобу можна перемогти, але необхідне тривале лікування антиревматичними препаратами. Гнійний артрит починається з того, що суглоб атакують мікроби (потрапивши туди через травму, з кров’ю й т.д.). Нагноєння дає про себе знати лихоманкою, гострим болем в ураженому місці, що підсилюється при найменшому русі. Такий стан небезпечний для життя (може розвинутися сепсис), потрібне невідкладне хірургічне лікування й антибіотики.

Артроз: непомітне руйнування 42-літня Людмила ще недавно працювала танцівницею. Втому і біль у ногах звикла не помічати. Але тупий, ниючий біль у суглобах ставав усе відчутнішим. Він посилювався при русі, фізичному навантаженні, у колінах і ліктях неприємно похрустувало. Спочатку потрібно було відпочити — і проблеми зникали. Однак колишня рухливість швидко зменшувалася. Ортопед діагностував у жінки артроз — повільну дегенерацію хрящів суглобів. Робота суглоба залежить від погодженої роботи м’язів, а тих — ще і від стану нервової системи. Мінімальні ушкодження трапляються, якщо відбувається збій у роботі м’язів — після травм, операцій, захворювань головного мозку, перевантаження, психічних і невротичних захворювань. З роками мікротравми накопичуються, руйнується хрящова тканина, виникає біль і обмеження рухливості. Хрящі не мають нервових закінчень, тому руйнування йде спочатку непомітно, без болю. Іноді хворий звертається до лікаря, коли хрящової тканини зовсім не залишається. У молодих людей суглобна рідина, що покриває хрящі, працює як змазка, оберігаючи їх від травм і зайвого тертя. З роками клейка змазка поступово втрачає в’язкість. У результаті кістки в тому місці, де їх покривали суглоби, починають стикатися одна з одною, з’являються нерівності і шорсткості. Тертя між ними збільшується, а їхнє переміщення відносно один одного супроводжується специфічним хрускотом. Після 60 років ця недуга є в більшості людей, однак її появу можна віддалити. Але артроз буває й у зовсім юних (через вроджене недорозвинення суглобів), і в тих, кому ще немає 30-ти і хто перевантажує суглоби через специфіку професії (вантажники, балерини, спортсмени, масажисти). Артроз ніг також зустрічається в людей з надлишковою вагою (зайве навантаження на суглоби). Зазвичай хворий суглоб збільшується. Виявити зовнішні зміни просто: обидва суглоби по черзі обміряти сантиметровою стрічкою і порівняти показники (кінцівка з ураженим суглобом ширша в діаметрі). Головне — раніше звернутися до ортопеда, який призначить лікування для поліпшення кровопостачання і відновлення життєздатності суглобів. А от солі ні при чому. Дійсно, може зустрічатися вапнування (відкладення солей кальцію) у зв’язках, місцях прикріплення сухожиль — у тих ділянках, які повинні залишатися еластичними. Однак це не є причиною артрозу. Корисне грязелікування, магнітотерапія, лазеротерапія. Добре діє морська вода — в «оксамитовий сезон» ще можна встигнути на пляж.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також