Художня медицина від MED Goblin. Дигоксин

621 0

Ми у соцмережах:

Художня медицина від MED Goblin. Дигоксин

Я є “апологетом фітотерапії” і замість “бадилля цілющих рослин”, на які так сподівається пан Андрій Сем’янків на 162-й сторінці своєї нещодавно опублікованої книги “Медицина доказова і не дуже”, жбурляю в нього наукові факти. Чому таке марнотратство цілющої лікарської сировини? В своїй книзі пан Андрій називає фітотерапію маргінальною і на прикладі серцевого глікозиду дигоксину, демонструє наукову неспроможність фітотерапії, одним словом, “плюнув мені в душу“ як затятому прихильнику фітотерапії. Для початку, шановний читачу, даю скан з 163-ї сторінки його книги, щоб ти зрозумів, у чому справа.

Отже, пан Андрій вважає, що  в  пігулці чітко виміряна доза і на противагу настоянці наперстянки пацієнта не підстерігають “не завжди очікувані ефекти”. Одним словом, “Всьо чьотко”, як співали колись Брати Гадюкіни.

Пане Андрію, не все так чьотко”, як би вам хотілося.

Як пише англомовна Вікіпедія, Чарльз Каллен, американський серійний вбивця, зізнався у 2003 році, що за 19-річну кар’єру медичного брата вбив майже 40 пацієнтів у лікарнях, передозовуючи серцеві ліки, зазвичай дигоксин. Він був засуджений на  18 довічних термінів позбавлення волі і не має права на умовно-дострокове звільнення.  

Отже, чітко виміряна доза цього серцевого глікозиду справді критично небезпечна. Дигоксин - один з небагатьох препаратів, для якого підтверджений інактивуючий  ефект кишкової мікрофлори. Ще у 80-х роках минулого століття було виявлено специфічний вид бактерії (Eggertella lenta), який інактивує дигоксин. Кількість цих бактерій у кишечнику людей різна залежно від їхнього походження та харчування, так що чітко виміряна доза є омріяною фантазією пана Андрія. Пацієнти в реальності отримують різні дози дигоксину. Якщо ж  одночасно пацієнт приймає  такі антибіотики, як еритроміцин або тетрациклін, які вбивають ці бактерії, то  токсичність  чітко виміряної дози збільшиться удвічі. Так і  померти можна… Чомусь мені захотілося використовувати настоянку наперстянки, а тобі, шановний читачу?

Сукупність мікроорганізмів  у нашому організмі (мікробіом) суттєво руйнує підвалини так званої доказової медицини, це суттєвий конфаундер, чинник, який  не враховується у форматі доказової медицини. Було виявлено, що мікробіом людини певним чином впливає на широкий спектр захворювань, таких як запальні захворювання кишечнику, діабет, розсіяний склероз, аутизм, рак, СНІД та імунну систему.

І ще один малюсінький камінчик в город пана Андрія. Як слушно зауважили наші колеги аналітики НСФ Отава, безумовного українського лідера в галузі складних аналізів, сучасні фармацевтичні підприємства оснащені потужними аналітичними приладами, які дають змогу визначати дигоксин в настоянці наперстянки і, зрозуміло, виготовляти настоянку з потрібною  концентрацією дигоксину.

Власне, цей простий приклад з дигоксином наочно демонструє, що межа між офіційними ліками і фітопрепаратами досить умовна. Втиснути фітотерапію в жорсткі рамки доказової медицини з її методологією “середньої температури по палаті” дуже складно.

Шановні читачі, якщо у вас є запитання про дієтичні добавки, пишіть на електронну адресу: serhiy@dobradija.com, і члени нашої Громадської спілки «ДОБРАДІЯ» спробують відповісти на них. Оскільки мета організації - не лише випуск нових фітопрепаратів: ВІкторін (адаптоген, імуностимулятор)Сонормін для покращення сну та Простанормін для профілактики і реабілітації захворювань простати, в яких закладено майже тридцятирічний досвід українських вчених. Мета організації - пропагування здорового способу життя, фітотерапії серед українців.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка   НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також