Хомко став горою за рівненських підприємців

1945 0

Ми у соцмережах:

Хомко став горою за рівненських підприємців

Міський голова Рівного Володимир Хомко впевнений, що Арсеній Яценюк нищить малий бізнес, не розуміючи, що це основа основ міського бюджету. Адже з 1 липня платникам єдиного податку ІІІ групи доведеться використовувати касові апарати для розрахунку з клієнтами, з 1 січня 2016 те саме чекає і на "єдинників" ІІ групи. А придбання та обслуговування лише одного такого приладу обійдеться у понад 70 тисяч гривень! Тисячі підприємців опиняться на межі виживання і, ймовірно, закриють свою справу, адже такий фінансовий тягар багатьом не під силу. Вихід один — гуртуватися і відстоювати свої права з допомогою влади.

02 Міський голова Рівного Володимир Хомко впевнений, що Арсеній Яценюк нищить малий бізнес, не розуміючи, що це основа основ міського бюджету. Адже з 1 липня платникам єдиного податку ІІІ групи доведеться використовувати касові апарати для розрахунку з клієнтами, з 1 січня 2016 те саме чекає і на "єдинників" ІІ групи. А придбання та обслуговування лише одного такого приладу обійдеться у понад 70 тисяч гривень! Тисячі підприємців опиняться на межі виживання і, ймовірно, закриють свою справу, адже такий фінансовий тягар багатьом не під силу. Вихід один — гуртуватися і відстоювати свої права з допомогою влади. Минулої п'ятниці рівненські підприємці зібралися у сесійній залі міської ради, щоб разом підготувати звернення до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра фінансів Наталії Яресько. На збори запросили і міського голову Володимира Хомка, в якого представники малого та середнього бізнесу знайшли розуміння та підтримку. Тетяна Серпінська, голова галузевої організації роботодавців ринків, малого та середнього бізнесу і ринкової торгівлі у Рівненській області:

— Ми просимо уряд якщо не скасувати, то хоча б відтермінувати на деякий час введення касових апаратів для платників єдиного податку II та III груп. Якби у країні було інше становище і нормальний грошовий обіг, то питань щодо реєстраторів розрахункових операцій (РРО) не було б, але зараз — це найболючіша проблема підприємців. Ось аналіз придбання одного касового апарата: вартість самого приладу — 7500 грн., реєстрація — 368 грн., введення РРО та зовнішніх модемів в експлуатацію, технічне обслуговування, ремонт, опломбування та підключення — 1920 грн., отримання реєстраційного посвідчення — 46 грн., аванс при підключенні до пакета GPRS-моніторингу — 49 грн., вартість самого пакета — 5 грн., вартість передачі інформації — 2160 грн., придбання обладнання для користування пакетом GPRS-моніторингу — 6200 грн., придбання касової стрічки — 410 грн., навчання та перенавчання персоналу на 2 особи (підприємець і найманий працівник) — 800 грн., витрати на переобладнання, створення, переоснащення місяця для РРО — 6200 грн., витрати на формування та введення номенклатури товарів — 3171 грн., витрати на звітування найманого бухгалтера та подання періодичної звітності — 3 тис. грн.., отримання резервного номера для РРО — 46 тис. грн. Загальна сума на придбання та обслуговування касового апарата — 70 797 гривень. Цифри можуть різнитися залежно від регіону. Термін експлуатації касового апарата становить всього 7 років, а далі — тільки викидати. Це надто обтяжливо для підприємців з незначним рівнем доходів, їм доведеться або закриватися, або йти у "тінь"...
Підприємці занепокоєні ще й жорсткими санкціями, які передбачені за порушення встановленого порядку застосування РРО. Тим більше, що їм доведеться нести відповідальність за порушення не тільки з власної вини, але й через технічні проблеми касового апарата або через низький рівень послуг у центрі сервісного обслуговування. Єлизавета Чумак, член регіональної ради підприємців Рівного:
— Насправді збагатяться тільки фірми-монополісти, які мають державний сертифікат на продаж касових апаратів. Для підприємців-"єдинників" — це непосильні витрати і жорстке випробування. Ми дуже вдячні міському голові за підтримку. Адже це дає нам надію і сили відстоювати свою роботу і робочі місця для інших рівнян.
Володимир Хомко, міський голова Рівного:
— Введення касових апаратів зовсім не на часі, бо вся країна переживає економічну кризу. Бізнесу треба дати можливість вижити, а не топити його! Торік у нас закрили свою справу вісім тисяч підприємців, а за п'ять місяців з початку поточного року — уже чотири тисячі. Якщо додати до цієї цифри ще чотири тисячі працівників "Рівнеазоту", то місто чекатиме високий рівень безробіття! А що будемо робити, якщо ще й половина підприємців закриє господарську діяльність? Мені, як міському голові, потрібно, щоб люди працювали і заробляли гроші. Ні про який розвиток зараз мова не йде, тільки про виживання. Підприємці жертвували гроші і на підтримку АТО, і на Майдан. Якщо ці люди навіть тільки себе годують, це вже добре. А якщо вони платять податки і годують ще когось, то це вже подвиг у нинішніх умовах! Уряд має спуститися на землю і подивитися, що робиться внизу — не тільки у Рівному, але й по райцентрах, де ситуація є ще гіршою. Я цілковито підтримую вимоги підприємців і готовий підготувати окреме звернення від себе до прем'єр-міністра, президента та голови Верховної Ради — зберу для цього депутатську комісію. А щоб це звернення було дієвішим, треба гуртуватися з підприємцями та місцевою владою інших міст. Якщо не захистимо бізнес зараз, то потім не буде з чого поповнювати міський бюджет.
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також