Хочеш мати субсидію — плати державі

17865 0

Ми у соцмережах:

Хочеш мати субсидію — плати державі

З травня субсидії для українців почали нараховувати за жорсткішими правилами. Багато родин допомогу від держави втратять, а ті, що матимуть, платитимуть за комунальні послуги більше, аніж торік. Скільки вдасться зекономити державі — поки ніхто не знає. Бо досі не розроблено нове програмне забезпечення, яке нараховує субсидії. Та й працівники органів соцзахисту не до кінця розуміють, що робитимуть із сім’ями, де є безробітні чи ті, хто працює за кордоном.

Начальниця міського управління соцзахисту Віра Мельник зазначає, що постанова Кабміну забороняє нараховувати субсидії домогосподарствам, у складі яких є безробітні віком від 18 років. Бо держава не отримує за них податки.

— Втім, є винятки, — зауважує п. Мельник. — Якщо безробітний заплатить єдиний соціальний внесок за три місяці (а це 704 грн. на місяць), доходи за які ми враховуємо при нарахуванні субсидій (на літні місяці це доходи другого півріччя 2017 року, на зимовий період — першого півріччя цього року), то ми можемо призначити субсидію сім’ї. Але для цієї непрацевлаштованої особи зарахуємо 5286 грн. місячного доходу, тобто тримісячний прожитковий мінімум. Якщо безробітний довго хворіє, то може сплатити ЄСВ за два місяці, але має подати довідку ЛКК, що підтверджує його хворобу.

Прирівнюються до безробітних люди, які працюють за трудовими договорами і офіційно мають менше від мінімальної заробітної плати, тобто за яких ЄСВ сплачують у неповному обсязі, а також приватні підприємці, які не мають доходів від діяльності.

Проте зауважу, що усі нарахування, які стосуються безробітних, будуть на контролі органів соцзахисту. Якщо людина, отримавши субсидію, не працевлаштувалася і припинила сплачувати ЄСВ, комісія повинна буде припинити виплати, а родина — повернути нараховану раніше субсидію до бюджету. Окрім того, зі сплатою ЄСВ поки проблеми: у податковій наразі немає механізму сплати ЄСВ за якийсь конкретний місяць минулого півріччя.

— А якщо хтось із родини працює за кордоном, чи може вона претендувати на субсидію?

— Якщо особа протягом півріччя, за яке враховуємо доходи, була сумарно за кордоном 60 днів, то на неї поширюються ті ж вимоги, що й на безробітних: вона може сплатити ЄСВ і ми нараховуватимемо на таку особу три прожиткових мінімуми доходів.

Багато хто думає, що ми не зможемо виявити, була людина за кордоном чи ні. Але Держприкордонна служба на наші запити надаватиме дані по кожній особі, родина якої звернулася по субсидію. Якщо виявиться, що людина була за кордоном, пізніше, то з родини буде знято субсидію і забрано переплату. Уявляєте, який шок отримає родина, коли прийдуть квитанції з боргом?

— Якщо хтось із членів родини перебуває на обліку в центрі зайнятості, йому будуть певні «пільги»?

— Тільки тим, хто був на навчанні у центрі зайнятості у період, за який враховуємо доходи. Решті субсидія нараховуватиметься як і для інших непрацевлаштованих. Як сказав міністр, потрібно людей спонукувати до офіційної праці. Багато ж із тих, хто офіційно безробітний, насправді десь працюють.

— Субсидії перераховуватимуть автоматично?

— Ні, споживачам потрібно звертатися до органів соцзахисту чи до жеків із заявою та декларацією, якщо вони хочуть отримувати субсидію. Якщо звернуться зараз, то субсидія буде нарахована на літні місяці — по вересень включно. У жовтні повинні будуть подати нову заяву та декларацію, щоб мати допомогу на опалювальний період (по квітень). Єдині, хто зможе не подавати заяву на субсидію восени, це сім’ї, які мали субсидію влітку і склад яких не змінився. Але таких людей буде дуже мало. Це хіба родина буде з одних пенсіонерів. У будь-якому разі наші працівники повідомлятимуть, потрібно буде споживачу звернутися повторно із заявою чи ні.

— Змінилися і соціальні норми при нарахуванні субсидій…

— Перш за все змінилися норми для пенсіонерів. Раніше їм автоматично призначали субсидію на 75 кв. м, а тепер як і для всіх — на 48,8 кв. м. У певних випадках комісія може призначити на більшу площу, але яка не перевищуватиме 30% від встановленої законом. Держава таку норму ввела, аби люди не хитрили: не виписувалися від пенсіонера, аби більша субсидія була. Бідовим дати потрібно, але не сім’ям, які нормально заробляють, але у тіні. Бо ж раніше ті, хто офіційно працював, на субсидію не могли розраховувати навіть за невеликої зарплати, а «безробітні» на «мерседесах» отримували допомогу від держави, бо за документами мали право.

Також виплату субсидії відтепер буде припинено, якщо родина не повідомлятиме про зміни у складі сім’ї. А родині, де є авто, «молодше» п’яти років, субсидію взагалі не нараховуватимуть.

— Якщо людина не проживає за місцем реєстрації, чи будуть враховувати її доходи при нарахуванні субсидії родині?

— Це питання розглядатиме комісія. Якщо людина живе і працює в іншому місті, може це довести, то її доходи до уваги не братимуть. Але якщо це начебто інша квартира у Рівному, тоді враховуватимуть. Окрім того, буде враховано доходи навіть тих членів родини, які не мають прописки у квартирі, але які фактично там проживають. Наприклад, у квартирі прописані мама і дочка. Ми запитуватимемо, де їхні чоловіки. Якщо вони офіційно одружені, то родина має вказати, де вони прописані, і ми візьмемо їхні доходи з податкової. Але і тим сім’ям, де прописані ці чоловіки, ми зараховуватимемо їхні доходи. Хіба будуть довідки, що вони працюють в інших містах, але це має підтвердити наш інспектор.

— Чи вже робили підрахунки, скільки зекономить держава у наступному опалювальному сезоні, ввівши нові правила нарахування субсидій?

— Навіть приблизно не можна підрахувати. Досі навіть немає програмного забезпечення для нарахування субсидій. Тобто навіть не можемо поки сказати людям, які мають право на субсидію і подали документи на літній період, чи вона їм вийде, враховуючи їхній рівень доходів. Орієнтовно програма буде у першій половині червня. Ми прискіпливо перевірятимемо усі подані декларації від мешканців. Із 1 січня, як оголосив міністр соцзахисту, кошти за субсидії будуть нараховуватися уже не підприємствам, а домогосподарствам. Якщо зараз, знайшовши порушників, ми просто забираємо кошти у підприємства і воно виставляє борг людині, то з наступного року будемо змушені судитися самі з кожною родиною, яка неправомірно отримувала субсидію.

Постанова, яка регулює надання субсидій, за посиланням.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також