Хочеш будуватися у центрі — створи собі ГО

2469 0

Ми у соцмережах:

Хочеш будуватися у центрі — створи собі ГО

Як тільки у Рівному починали щось будувати, одразу з’являлися десятки невдоволених активістів. І хоч жодного будівництва у центрі міста протестами ще не зупинили, проте неприємності і зайві витрати будівельникам все ж принесли. Тож цілком логічно, що останнім часом у будівельній сфері Рівного, де працюють далеко не дурні, почав з’являтися новий тренд.

Будуватимуть у місті відтепер не фірми, а громадські організації і благодійні фонди. Вже й навіть документи до міськради такі подають, щоб отримати міську землю за полегшеною схемою і почати будівництво багатоповерхівок з офісами та квартирами. Ну, і частиною приміщень для ГО — для годиться.

Наразі дві громадські організації хочуть одержати міську землю у власність під забудову — на вулицях Чорновола та 16 Липня. Одна ділянка, площею 15 соток, розташована навпроти парку ім. Шевченка на вулиці Чорновола, 50. Нині там обгороджена металевою сіткою автомобільна стоянка, яка, як кажуть у міськраді, незаконна. На ділянці також стоїть напіврозвалена дерев’яна хатина, що у власності міськради і яку орендує маловідома громадська організація «Об’єднання інвалідів «Зір». Нещодавно ГО надіслала у міськраду прохання, що, окрім будівлі, до 2027 року хоче орендувати ще й земельну ділянку. Але отримати її хоче з цільовим призначенням — «для зведення багатоповерхівки з торговими приміщеннями».

Ми намагалися поспілкуватися з керівницею та співзасновницею цієї організації киянкою Тетяною Полюхович, але жоден з доступних контактних телефонів не відповідає. Окрім неї, засновниками ГО є здолбунівець В’ячеслав Ковальчук та рівнянка Оксана Назарук, яка зареєстрована у Новому Дворі. Будь-якої інформації про діяльність цих осіб немає, тож навряд чи вони самі будуватимуть багатоповерхівку. Хто насправді стоїть за будівництвом — не знають навіть депутати. Принаймні так кажуть.

Олександр Довжаниця, депутат та член бюджетної комісії, яка виїжджала оглядати ділянку:

Дерев’яний будинок на Чорновола просто розвалюється. Неозброєним оком видно, що його давно уже не експлуатували, там немає половини стелі, порозвалювані стіни. Очевидно, що його тримають лише для того, щоб орендувати цю землю. Адже вона — золота. Бо ніде у місті вже не знайти такого хорошого розташування, як це.

На мою думку, потрібно розривати договір оренди того будинку, а наділ продати втридорога. Коли ми прийшли на територію, то від організації до нас вийшов якийсь представник. Але він відмовився себе називати, що дуже дивно. Як на мене, то ця організація лише прикриття для когось. Жодної діяльності вона не веде і складається приблизно з п'яти осіб.

Ще одним цікавим об’єктом є земля під гаражами, схованими за високою бетонною стіною між вулицями 16 Липня, Степана Бандери і Тихою. Гаражі стоять там ще з радянських часів, і належали свого часу військовикам, бо якраз прилягають до будівлі колишнього військкомату (нині там окружний адмінсуд).

За часів незалежності гаражі передали управлінню надзвичайних ситуацій Рівненської ОДА, але у 2004 році посадовці раптом відмовилися від утримання будівель і віддали їх у користування Благодійному фонду підтримки Рівненської обласної організації інвалідів війни та Збройних сил. На той момент управлінням НС керував Микола Красько і, за цікавим збігом обставин, саме він нині очолює цей благодійний фонд, що вже приватизував гаражі й тепер хоче взяти в оренду у міста ще й майже вісім соток землі під ними. У проекті рішення, зареєстрованого на сайті міськради, йдеться, що гаражі «реконструюють» під адміністративно-офісні приміщення.

Микола Красько, втім, розповідає інше, аніж написано у документах.Каже, що фонд у гаражах зробить «осередок для безкоштовної реабілітації військовослужбовців»:

— Без землі неможливо перебудувати ті гаражі. Спеціалісти НУВГП розробили проект, як зробити із гаражів реабілітаційний центр, де був би басейн для тих воїнів, у яких проблеми з ногами, хребтом та суглобами. Розмір басейну буде 5 на 5 метрів. У ньому також буде спеціальне обладнання, яке нам пообіцяли передати з Трускавця. Адже усі басейни в Рівному платні, а бідний військовик не має грошей, щоб за реабілітацію у них постійно платити. Згідно з задумом ще буде кімната для фізпроцедур.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також