Хоче продавати власну електроенергію державі

2058 0

Ми у соцмережах:

Хоче продавати власну електроенергію державі

Фельдшер з Костопільського району, що на Рівненшині, вирішив не годувати енергопостачальників і побудував власну сонячну станцію на присадибній ділянці. Сонячні батареї розмістили на трьох сотках землі. За прогнозами, окупиться система вже через п’ять років.

Леонід Остапчук, мешканець села Дюксин, що на Костопільщині, побудував в себе на городі власну сонячну станцію, повідомляє «Вільне слово». Каже, що на ідею наштовхнув стрибок цін на газ та електрику два роки тому. Рішення приймали на сімейній нараді. 

Леонід 27 років працює фельдшером на швидкій, а дружина – вчителем у дюксинській школі. Тож особливо високих прибутків у цій родині немає, вона швидше належить до тих «середнячків», яким вдається міцно стояти на власних ногах. Великою підмогою їм у цьому є господарка, яку подружжя утримує.

Для створення геліосистеми чоловік оформив кредит і звернувся до однієї зі столичних компаній, що надає такі послуги. Ще раніше його консультували в Рівнеобленерго. Їх фахівці й підрахували, що вся система окупиться за п’ять років.

Зараз на трьох сотках городу стоять три ряди сонячних батарей. Леонід Степанович каже, що по вартості вийшло як однокімнатна квартира в Рівному. Сама система у використанні нескладна.

- Періодично змиваю пилюку, що осіла із батареї – оце і все, що доводиться робити. Система протягом десяти років перебуватиме на гарантійному обслуговуванні компанії, яка нам її продала і змонтувала, - розповідає Леонід Остапчук. 

Потужність домашньої станції – 30 кВт-годин. Леонід Степанович каже, що поки енергію використовують самі, але скоро планують почати продавати її надлишок державі. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також