Хату нащадок передасть в музей

2607 0

Ми у соцмережах:

Хату нащадок передасть в музей

У парку на території Рівненського обласного краєзнавчого музею незабаром може з’явитися новий експонат — дерев’яна хатина, збудована понад 100 років тому. Наразі вона стоїть на вулиці Шевченка в Рівному.

Земельну ділянку викупили, а саму хату пообіцяли подарувати. Ця хата — спадщина відомого у Рівному веломандрівника Юрія Ойцюся.

— Разом з ділянкою ця хата належала сестрі моєї бабусі, — розповів Юрій Ойцюсь. — Обидві ділянки — ту, на якій стоїть хатина, та сусідню, яку я теж успадкував, я продав. Це 16 соток землі. Існує усна домовленість з новим власником ділянки про те, що він передасть хатину краєзнавчому музею. Зараз ведемо про це переговори. Нові власники зараз оформляють документи на ділянку.

Якщо хату передадуть, то вона стане цінним експонатом для музею, стверджує краєзнавець та дослідниця історичної спадщини нашого міста Галина Данильчук:

— Хата є зразком дерев’яного будівництва першої половини минулого століття. Вона знаходиться саме в тому кутку міста, який був осередком українства в Рівному. Вулиця Шевченка була колись окраїною міста. Тут селилися і організовували свій побут саме українці. У цій хаті жила родина корінних рівнян — Тарасевичів. Юрій Ойцюсь — їхній нащадок. Мабуть, сьогодні це чи не єдиний подібний експонат, який можна перевести на територію краєзнавчого музею. Ми готові розмістити його в парковій зоні. Гадаю, проблем з тим, щоб розібрати її та перевезти, бути не повинно. Адже хата хоч і дерев’яна, зроблена добротно, зі зрубу. У Рівному є спеціалісти з «водника», які готові взятися за цю роботу.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також