І 250 доларів лікарю у кишеню: батько новонародженого малюка розповів за «прейскуранти» у рівненському перинатальному центрі

13717 13

Ми у соцмережах:

Станіслав Калюшик з дружиною у перинатальному

Більше 40 тисяч переглядів на YouTube за два дні набрало відео сарненської родини Калюшиків, в якої 1 серпня у перинатальному центрі у Рівному народилася друга дитина – донька.

Батько малюка на відео з палати у перинатальному розповідає, за що та скільки йому довелося заплатити.

- Розпочалося все з того, що в аптеці нам сказали купити набір для кесарового розтину, який вартує 3000 грн, - зазначив Станіслав Калюшик. – Коли вже зробили кесарів розтин і дружина була на першому поверсі у реанімації, я спустився подивитися, як у неї справи. До мене підійшла помічниця анестезіолога Віктора Дрозда і сказала, що було використано пакет для спінальної анестезії і що мені потрібно його відкупити або повернути 2450 грн. Віддав кошти без будь-яких чеків.

Поки я розраховувався, до жінки підійшла лікарка Маргарита Цилінська, в якої дружина консультувалася під час пологів, запитала, як справив, і попросила мене до неї прийти.

Коли я зайшов, вона прямим текстом запитала: «Ви розрахувалися»? Я сказав, що так: за анестезію та кесарський набір. А вона сказала, що потрібно ще заплатити лікарю Степану Лічнеру за операцію – 250 доларів.

Хоча перед тим я заносив його 1000 грн. Думав, що це подяка буде, а це, виявилося, за палату окрему, щоб я міг з дружиною бути після пологів.

Я сказав, чи можна хоча б 200 заплатити, бо 250 доларів – багато. Вона сказала: «Нічого, довезете». Я подумав, що ліпше вже все зразу оплатити, аби дружину не нервували постійними нагадуваннями про гроші.

Ще були інші, дрібніші витрати. Загалом нам кесареві пологи у перинатальному обійшлися у близько 15-16 тис. грн.

Перший день весь персонал через кожні 5 хвилин забігав у палату дивитися, чи все добре. Наступного дня прийшла інша зміна – і за день два-три рази тільки прийшли.

Рівненський перинатальний центр зараз не працює – на 10 днів його закрили на ремонт, а лікарі розійшлися по відпустках.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук для РВ прокоментував:

- Щодо витратних матеріалів, то їх у 90% випадків у лікарнях і справді немає, тож пацієнтів просять купувати все за власні кошти. Але лікарю за операцію не потрібно було платити. Це мають розслідувати правоохоронні органи, причому жорстко. Це чисте «хапужництво».

Знаю, що такі випадки непоодинокі у закладі. Але вирішити цю проблему можна єдиним способом – повноцінно запустити у роботу систему фінансування медицини. Має бути виписано чіткий перелік безкоштовних послуг (на мою думку, все, що стосується пологів, має бути безкоштовним однозначно). Тоді такі випадки не траплятимуться, бо не буде сенсу лікарям брати чи вимагати кошти.

Зараз же це проблема усієї країни: з одного боку – медики, в яких мізерна зарплата і недостатнє ресурсне забезпечення, з іншого боку – пацієнти, які б не мали платити медику за роботу, за яку він отримує зарплату і на яку він погоджувався, коли йшов на ту роботу.

Лікарями-хапугами займаються правоохоронні органи. Обласне управління максимум, що може зробити, це звернутися до поліції, якщо до нас надійде скарга від пацієнтів. Я б рекомендував пацієнтам одразу звертатися до правоохоронців – це б хоч трішки допомогло. Або до нас – тоді ми б пронесли скаргу до поліції. Проте до нас приходять лише з усними скаргами, але писати офіційні звернення не хочуть. Вважаю, що правильно вчинив батько, надавши розголосу цій інформації.

За словами речника ГУ Нацполіції у Рівненській області Антона Крука, за фактом оприлюднення відео правоохоронці внесли дані до журналу єдиного обліку заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події. Протягом доби правоохоронці вирішуватимуть, чи відкривати кримінальне провадження, зокрема, залучать до справи управління захисту економіки.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також