«Готичний сад»: оазис в центрі Рівного

2188 0

Ми у соцмережах:

«Готичний сад»: оазис в центрі Рівного

За будівлею Залу камерної та органної музики є невелика службова територія, куди рідко зазирають відвідувачі. Посеред пустиря з одиноким деревом привертає увагу хіба мурал Костянтина Качановського, на якому зображена дівчина за фортепіано. Однак у цієї ділянки великий потенціал, треба лише її змістовно змінити, - впевнена директорка обласної філармонії Елеонора Стеценко. На цих 11,7 сотках можна облаштувавши затишний і зручний культурний простір - «Готичний сад». Разом з командою однодумців та архітекторами «Майстерня МОСТ» Ярославом Некозом та Ольгою Шевчук уже створили попередню концепцію, яку минулої п’ятниці обговорювали у мистецькому цоколі Органного залу на урбаністичному інтенсиві. Ідею ще доопрацюють з експертами, потім розроблять проєктно-кошторисну документацію і навесні презентують готовий проєкт громаді, а пізніше - шукатимуть кошти на його втілення.

До речі, за словами краєзнавиці Світлани Калько, колись на тому місці біля костелу святого Антонія існував сад зі статуями та доріжками, до якого могли заходити і відпочивати містяни. Так що ця ідея — своєрідна реновація, тільки на сучасний лад.

Елеонора Стеценко, директорка Рівненської обласної філармонії:

— Зал камерної та органної музики, в якому раніше діяв костел, — відома пам’ятка архітектури, візуальна «фішка» Рівного. Це частина 300-річної спадщини князів Любомирських на Рівненщині, яка була нівельована і забута у радянський час, а зараз вона відроджується і її треба популяризувати.

Ми уже півтора року проводимо цікаві екскурсії органним залом, а в мистецькому цоколі організовуємо різноманітні виставки та інші культурні події, започаткували фестиваль класичної музики «Рівненські класичні резиденції». Хочемо й надалі розвивати цей напрям і задумалися, як зробити органний зал ще привабливішим? Поряд маємо невелику порожню територію, яку можна з користю задіяти. Це може бути локація для проведення концертів, міні-виставок, весільних церемоній, ярмарків, бранчів, художніх пленерів, фотосесій, йоги, ді-джейських сетів. А коли немає заходів, це може бути просто територією для тихого відпочинку, доступного для людей з інвалідністю, батьків з дітьми… Взимку ж можна облаштувати Різдвяне містечко з гарною святковою ілюмінацією, на радість дорослим і дітям.

Елеонора Стеценко

Ми проконсультувалися з інженером, з архітекторами — так, можливо все перепланувати. Тож створили громадську організацію «Спільнота рівненської філармонії» і взялися шукати можливості.

Аналізуючи різноманітні грантові програми, ми знайшли «ZMINA:Rebuilding» — це проєкт, який фінансується програмою ЄС «Креативна Європа» в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та культурного сектору (результат співпраці фонду «Ізоляція» (Україна) з мережею Trans Europe Halles (Швеція) та організацією Maly Berlin (Словачина). Основна мета зосереджена на розвитку стійкості у воєнний та повоєнний час. Тобто дають кошти, щоб українці розвивалися і планували своє мирне майбутнє. Ми написали заявку саме про створення концепції саду. «Готичний» — це робоча назва, бо костел святого Антонія побудований саме в неоготичному стилі, і ми надихалися його елементами.

Загалом, бачимо сад як камерний, залитий світлом, наповнений музикою, затишний, інклюзивний. Тут може розміститися до 50 осіб. Сцену пропонуємо низьку, без підвищень. Тому що розраховуємо, що люди можуть нею ходити, коли немає заходів. Хочемо, щоб там були лавки для воркшопів, зустрічей, лекцій — можливо, кільцева лавка навколо великого ясена. Мають бути якісь екологічні «фішки» з виховними моментами щодо збереження довкілля — наприклад, поїлка для птахів. Дитяча зона з ксилофоном та невеликими дерев’яними скульптурами, де можна погратися. Пергола — така ширма, по якій можна пустити виноград Вічі, чиє листя нагадує форму вітражів і який плететься гарною сіткою. Ця пергола служитиме і задником сцени, де можна закріпити світло. Насадити багаторічників — бирючину, троянди, шавлію, спірею. Вони зараз дуже популярні, і за ними легко доглядати. А для безпеки можна поставити камери відеоспостереження, в нас є цілодобове чергування в органному залі.

Тобто хочемо створити новий зелений простір у Рівному. От поряд є маленька вулиця Гоголя, вона така атмосферна, тут церкви, старі будиночки і далі вихід на Набережну — можливо, колись будемо тут локальні музичні фестивалі проводити. Навпроти органного залу — Соборна, шумна, забруднена, мало дерев, базар, багато транспорту… А в нас буде тихий зелений оазис, куди можна буде зайти, прогулятися, відпочити. Повісимо динаміки, де буде звучати тиха класична музика… Така наша мрія. Скільки це може коштувати? Можливо, 2,5–3 мільйони гривень — бо хочеться зробити справді гарно і якісно. Для фінансування шукатимемо інші гранти.

Нині на реалізацію цього проєкту в нас є 9,5 тисячі євро. Основна частина гранту піде на розробку концепції та проєктно-кошторисної документації, 3D-візуалізацію, закупимо деякі рослини для озеленення. Діятиме проєкт з грудня по травень, передбачає чотири події. Перша уже відбулась 12 січня — це урбаністичний інтенсив, куди запросили усіх зацікавлених рівнян та групу експертів, щоб разом обговорити деталі. Потім буде розробка ПКД, а навесні організуємо спільну з рівнянами екологічну толоку, впорядкуємо цю ділянку і висадимо рослини для горизонтального озеленення паркану. Третя подія — публічно презентуємо громаді 3D-візуалізацію майбутнього парку. А у травні, коли потепліє, проведемо там концерт просто неба — і покажемо рівнянам, що ця ідея має право на життя.

Записала Олена РАКС.

Проєкт «Готичний сад Органного залу - новий культурний простір Рівного як екологічна реновація території пам’ятки архітектури» реалізується КЗ «Рівненська обласна філармонія» РОР в рамках програми ZMINA: Rebuilding, створеною за підтримки ЄС в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів, за підтримки МБФ "ІЗОЛЯЦІЯ", Trans Europe Halles та Malý Berlín.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також