Гламурний апельсин

1476 0

Ми у соцмережах:

Гламурний апельсин

Імпортні овочі та фрукти: як «наводять глянець». У супермаркетах і на базарі імпортних фруктів та овочів — очі розбігаються. Як їм вдається, незважаючи на далеку дорогу, бути свіжими, яскравими та апетитними? Виявляється, завдяки тому, що фрукти та овочі обробляють спеціальними речовинами.

Тонким шаром парафіну чи воску обробляють яблука, апельсини, перець. Це не лише надає фруктам апетитного глянцевого блиску, але й дозволяє їх дуже довго зберігати. Змити цей шар, просто сполоснувши яблуко водою з-під крана, неможливо. Необхідно, як мінімум, декілька хвилин чистити його щіткою під гарячою водою.

Силіконову олію використовують для збереження зовнішнього вигляду і яскравості фруктів.

Бромистим метилом обробляють фрукти перед відправленням їх на експорт — для знищення шкідників.

Щоб унеможливити появу плісняви, зазвичай фрукти обробляють сірчистим газом або фунгіцидами.

Так званим банан-газом (суміш етилену й азоту високої чистоти) обробляють недозрілі банани. Щоб підготувати їх до продажу, створюють певну температуру і обробляють їх цією сумішшю. Завдяки такій «процедурі» банани достигають у потрібний момент.

До речі, червонуватий бочок у грейпфрута або апельсина — не обов'язково ознака стиглості: є спеціальні фарбувальні суміші, якими обробляють цитрусові перед продажем.

Сірчаним газом обробляють курагу та родзинки, щоб вони тривалий час не псувалися. Без хімікатів у них швидко утворюється пліснява.

Дифенілом обробляють цитрусові, зокрема апельсини, щоб вони не гнили. Він не має кольору, запаху і смаку, а тому люди не бачать і не відчувають його і часто не миють фрукти перед тим, як зняти шкірку. Дифеніл залишається на пальцях, і ми його з’їдаємо разом з фруктом.

Багато сухофруктів, які виготовляють у великих обсягах, обробляють двоокисом сірки — токсичною неорганічною сумішшю, яку використовують як консервант і завдяки якій фрукти зберігають свій первісний колір.

Нітрати використовують для збереження фруктів та овочів, а також для надання їм стиглого і яскравого вигляду. Їх кількість теж не можна визначити «на око», але якщо овочі на добу занурити в солону воду, кількість цих речовин, як і вітамінів, значно зменшиться.

Тож аби знизити ризик отруїтися, ретельно мийте фрукти гарячою водою, а також з допомогою щітки, а то й мила, і при можливості знімайте шкірку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також