Генномодифіковане дерево врятує знищену бурштинокопачами землю

2964 0

Ми у соцмережах:

Генномодифіковане дерево врятує знищену бурштинокопачами землю

У поліських районах Рівненщини близько 10 тисяч гектарів землі постраждали від нелегального видобутку бурштину. Навіть після рекультивації відновлювати родючість таких земель — це марна справа. Однак обласна влада знайшла вихід. Польським інвесторам пропонують засадити цю територією павловнією. Це дерево невибагливе та швидко росте, його спеціально вирощують для використання в деревообробній промисловості.

Сергій Гемберг, заступник начальника Рівненської обласної військової адміністрації:

— До Рівного з областей, де триває війна, уже переїхало близько десяти компаній. Під час зустрічі з одним з інвесторів виникла цікава ідея. Справа у тому, що в Європі дуже забюрократизоване законодавство в плані поводження з лісом. Скажімо, в Польщі уже всім лісу не вистачає, бо там діє багато деревопереробних підприємств. Однак місцеві підприємці знайшли вихід. Там вільні території засаджують павловнією. Це генномодифіковане дерево було створено спеціально для деревообробної галузі.

Найбільше ділянок, засаджених павловнією у Польщі — околиці Лодзі та Люблінське воєводство. Дерево нагадує клен. Його ще називають кисневим деревом, яке особливе тим, що виростає за шість років. Деревина павловнії використовується у виробництві та не має відходів. Близько 30% павловнії складає ділова деревина, з якої роблять меблі, а 70% деревини — йде на виготовлення тирси, деревних плит та палет для обігріву.

Це дерево невибагливе, тому ми запропонували інвесторам засадити ним знищені від видобутку бурштину землі. Якщо інвестор зацікавиться, то це буде довгий шлях. Однак цей шлях потрібно почати. Адже це допоможе відродити знищені землі та захистить наш ліс. Бо звичайне дерево ростиме близько 30 років, а павловнії для повного росту потрібно всього 6 років. Ще цікаво, що павловнія має дуже медоносну квітку. Зазвичай неподалік плантацій з цими деревами розташовують пасіки.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також