Фруктово-овочева веселка: чим корисні плоди різних кольорів

1127 0

Ми у соцмережах:

Фруктово-овочева веселка: чим корисні плоди різних кольорів

На колірні групи розділили овочі та фрукти не художники, а дієтологи.

 

За забарвленням плоду або його соку можна судити про те, з яких вітамінів і мінералів він складається і кому найбільш корисний.

Червоні плоди - помідори, перець, редис, буряк, гранати, рожеві грейпфрути, червоний виноград, черешня, вишня, кавуни, полуниця, малина, червоні порічки, журавлина, калина.

У них багато вітаміну С і лікопіну і каротиноїдів. Фрукти-овочі цієї групи підвищують імунітет, запобігають запальним процесам, покращують пам'ять і зір, регулюють кров'яний тиск, благотворно впливають на стан кровоносних судин, серцево-судинну, сечовидільну і центральну нервову системи.

Оранжево-жовті плоди - це морква, гарбуз, грейпфрут, апельсин, лимон, абрикос, персик, ананас, манго і хурма.
Крім того, що в них є вітамін С, вони багаті біологічно активними речовинами - флавоноїдами.

Вважається, що овочі та фрукти цієї теплої колірної групи буквально заряджають енергією, нормалізують сон і всі процеси в організмі та надають тонізуючу дію. А загалом - підвищують опірність різноманітним негативним впливам.

Також помаранчеві й жовті овочі та фрукти зміцнюють зір і імунну систему, прискорюють обмін речовин, покращують загальний стан лімфатичної та бронхолегеневої систем. Вони допомагають організму адаптуватися до складних умов навколишнього середовища, до підвищених робочих навантажень і стресів.

Але найдивніше, що плоди цієї групи спалюють жир - вони «налаштовують» організм на те, щоб не набирати зайву вагу і активно витрачати накопичені відкладення.

До зелених відносять груші, яблука, капусту, спаржу, артишоки, виноград, ківі, авокадо, салат, огірки та зелень.

У них теж багато вітаміну С, є залізо, фолієва кислота, кальцій і сполуки, що сприяють зміцненню зору, кісток і зубів.

Зелені плоди дуже корисні для травної системи і серця. Будучи багатими на антиоксиданти, вони нормалізують рівень гемоглобіну в крові й виводять з організму зайву воду і шлаки.

Вважається, що фрукти й овочі  цієї групи особливо корисно вводити в меню спортсменам і людям старшого віку, в яких великий ризик отримати травми.

Біло-коричневі овочі та фрукти - умовно до цієї групи відносять банани, цибулю, часник, корінь селери, виноград і світлі персики.

Речовини, що в них містяться, допомагають підтримувати роботу серця, знижують рівень холестерину в крові й підвищують опірність організму хворобам, у тому числі навіть деяким видам раку.

Крім того, вони стимулюють роботу центральної нервової системи, підвищують розумову і фізичну активність і беруть участь у виробленні серотоніну - гормону щастя.

Плоди цієї групи дуже корисні для тих, чия робота пов’язана з частими стресами.

Фрукти й овочі, що належать до синьо-чорної групи - буряк, баклажан, вишня, виноград темних сортів, смородина і чорниця - найцінніші джерела антиоксидантів, які надають загальнозміцнювальну дію, запобігають появі зморщок, поліпшують зір і пам'ять.

Вони особливо корисні тим, кому цілий день доводиться працювати за комп'ютером.

Лікарі радять не надавати перевагу овочам і фруктам однієї колірної гамми. У кожному овочі та фрукті є своя користь. Тому чим більше різновидів їх буде у вашому раціоні, тим краще.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також