Фіалка Далі: селекціонер з Дніпра присвятив новий сорт пам'яті загиблого на війні поета з Рівного

741 0

Ми у соцмережах:

Фото: Іnstagram fialki_dnipro

Пам'ять загиблого військового і поета Максима Кривцова з Рівного вшанували у назві фіалки. Цей мініатюрний сорт вивів селекціонер з Дніпра Євген Рудницький і назвав його RUD-ДАЛІ — такий позивний був у Максима.

У коментарі Суспільному Євген Рудницький зазначив, що фіалки колекціонує з 2017 року. Нині збірка налічує понад 500 сортів, 50 з яких — його власна селекція. Сорт RUD-ДАЛІ чоловік вивів у 2024 році:

- Він присвячений пам'яті чудової людини — Максима Кривцова — молодого українського генія, поета, воїна з позивним "Далі". Сорт RUD-ДАЛІ — це відображення світлої та ніжної душі нашого героя. Один з його віршів закінчувався словами: А навесні розквітну фіалками...

Євген Рудницький також зазначив, що RUD-ДАЛІ — це мініатюрний сорт, доросла рослина в діаметрі має не більше 15 сантиметрів, має компактну розетку середньо-зеленого листя з жовтою кроновою ряболистістю і ніжного кольору квіти.

Фото: Facebook Максим Кривцов

Подруга Максима Кривцова Вікторія "Сметана" Ткач у спогадах про нього для Суспільне.Культура розповідала:

- Далі у цивільному житті був митцем. На деякий період він переїхав із галасливого Києва у приватний будинок. Досліджував флору, фотографував її, а потім вичитував у великих старезних книгах про ту чи іншу рослину. Обовʼязково ділився новою інформацією та робив чудові оладки на сніданок, і прикрашав їх фіалками з городу.

Оладки з фіалками від "Далі". Фото: Facebook Максим Кривцов

Максим Кривцов загинув 7 січня внаслідок артилерійського обстрілу на Харківщині, йому було 33 роки.

Максим Кривцов брав участь у Революції Гідності, у 2014 році пішов добровольцем у 5 батальйон "Правого сектора". Згодом служив старшим кулеметником у бригаді швидкого реагування Нацгвардії. Затим його демобілізували й чоловік допомагав іншим ветеранам. Після повномасштабного вторгнення "Далі" знову вступив до лав ЗСУ.

Збірку військового "Вірші з бійниці", яку видали у 2023 році, визнали однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією ПЕН — української громадської організації, створеної з метою розвитку літератури.

Поховали воїна 12 січня на Алеї Героїв кладовища Нове у Рівному. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також