“Фантастистичний” проект розпочали у Рівному

1607 0

Ми у соцмережах:

“Фантастистичний” проект розпочали у Рівному

На вулиці Макарова, обіцяє голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, через два роки буде спорткомплекс, про який досі тільки мріяли.

Багато хто не вірив, що це можливо — будувати у Рівному сучасний спорткомплекс міжнародного зразка. Ще десять років тому, коли обласні посадовці, тільки почали про це говорити, цей проект називали фантастичним. І справді, невдовзі його поклали у шухляду і забули. І тільки зараз виявилося, що зробити це цілком реально.

Минулого вівторка територію майбутнього спортивного комплексу, подібних за масштабом до якого в Західній Україні досі нема, почали обгороджувати. Зараз тут, на ділянці на вулиці Макарова площею 11 гектарів, яка належить обласній дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву, достигає городина рівнян. Людей завчасно попередили про початок будівництва й необхідність якомога швидше зібрати врожай. Якщо хтось не встигне, голова РОДА Олексій Муляренко обіцяє особисто компенсувати його вартість. Бо вже за два тижні тут запрацює землерийна техніка: зніматимуть шар чорнозему й почнуть забивати палі та виконувати бетонні роботи.

Перша черга спорткомплексу передбачає спорудження універсальної спортзали для ігрових видів спорту з трибунами на 3000 глядацьких місць, де можна буде проводити змагання обласного, державного та міждержавного рівня. Передбачається, що комплекс буде багатофункціональним, тобто збудований так, що крім спортивних змагань, у ньому можна буде проводити і концерти, і виставки, конференції та інші заходи.

- Працюватимемо у дві зміни, щоб встигнути освоїти до кінця року виділені кошти, - розповідає Юрій Корнійчук, керівник фірми «Архітектурне бюро «Янкор», яка є генеральним підрядником будівництва. – Раніше будували дитячі садки та школи в області, це наш перший такий великий об’єкт. Усю необхідну техніку візьмемо в оренду.

Земельна ділянка закріплена за обласною спеціалізованою дитячо-юнацькою спортивною школою олімпійського резерву, де зараз займається близько 800 спортсменів. Та нормальні умови для занять уже багато років відсутні, - юні спортсмени тренуються в кількох закладах у різні зміни.

Голова ОДА Олексій Муляренко та директор обласного департаменту будівництва Ярослав Мазярчук

Тож, як запевнив голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко, споруду передусім будуть використовувати саме для рівненських спортсменів. Нова спортивна арена дозволить збільшити удвічі кількість вихованців і дасть змогу заробляти на своє утримання.

Якщо зараз утримання СДЮШОР як обласного комунального закладу обходиться обласній раді у 6 мільйонів гривень на рік, то після відкриття спорткомплексу передбачається, що витрати на утримання зростуть до 10 мільйонів на рік, проте він зможе заробляти близько 15 мільйонів, тобто працюватиме з прибутками.

Перша черга спорткомплексу обійдеться у 300 мільйонів гривень і має бути завершена у жовтні 2020 року. На цей рік передбачено 50 мільйонів гривень, 5 з яких виділив обласний бюджет, Державний фонд регіонального розвитку виділив 30 мільйонів, ще 15 млн – державна субвенція на спорудження великих спортивних арен.

- Будівництво великих спорткомплексів – це нова державна програма, - продовжує Олексій Муляренко, - вона охоплює шість областей України. І поки в інших тільки-но готують документацію, у Рівному вже починають будувати. Можливо, наприкінці року нам виділять додаткове фінансування.

Варто згадати, що про будівництво Палацу спорту на вул. Макарова обласна влада розповідала ще у 2009 році, тоді тут збиралися збудувати Льодовий палац. Зараз про льодову арену не йдеться взагалі. Якщо держава у найближчі роки продовжить фінансування будівництва палаців спорту, то після відкриття першої черги у Рівному може розпочатися будівництво другої, адже площа ділянки дозволяє це зробити, та й комунікації уже будуть підведені.

Олексій Муляренко припускає, якщо буде державна цільова програма підтримки басейнів, то і в нас можуть збудувати 50-метровий плавальний басейн.

- Я допускаю участь у такому будівництві приватного капіталу, - розмірковує пан голова. - Крім басейну, це може бути, наприклад, готель, аквапарк, спортивна інфраструктура, але не житлове будівництво.

Зараз на Рівненщині будують і ремонтують загалом 125 різних спортивних об’єктів. Спорткомплекси будують у Сарнах, Дубровиці та Здолбунові. У Зарічному, Костополі та Дубні ремонтують футбольні поля. У багатьох населених пунктах області до початку нового навчального року облаштовують нові шкільні спортивні майданчики.

Олександра Скрипник.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також