Європейці їдуть на Рівненщину робити меблі

2235 0

Ми у соцмережах:

Цех нещодавно побудованого заводу з виробництва меблів у районі Житинського кільця

На околиці Рівного збудували завод з виробництва дизайнерських меблів. Підприємець з Данії інвестував у підприємство 11 мільйонів євро та уже займається набором персоналу. Планується, що роботу отримають близько тисячі осіб. Однак це не єдина інвестиція, яка надійшла в область з початку війни. Найбільше нашою областю цікавляться представники меблевої та харчової промисловості. Адже кілька років тому на Рівненщині було створено платформу, яка супроводжує інвесторів.

Костянтин Мокляк, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОВА:

— Потрібно розуміти, що інвестиції не приходять швидко. Адже до моменту їхньої безпосередньої реалізації тривають довгі переговори з інвестором, який розглядає пропозиції й з інших областей України. В нашій області уже діє низка деревообробних підприємств. Однією з головних причин, чому інвестор обирає саме Рівненщину, є відкритість. Хоч ліс росте й у Волинській та Житомирській областях, але у нас активно розвивається деревообробна галузь.

Костянтин Мокляк

Ще у 2019 році за ініціативи голови Рівненської ОВА був створений деревообробний кластер. Це система взаємовигідної співпраці, де кожен має вигоду. В нас є цілий список сформованих земельних ділянок. Коли приходить інвестор, то ми одразу їх йому пропонуємо. У нас більше 250 земельних ділянок, на яких можна розпочати виробництво. Адже для інвестора дуже важливо, щоб була земельна ділянка з під’їздом та необхідними комунікаціями.

Окрім інфраструктурної підтримки, у нас відбуваються щомісячні зустрічі голови Віталія Коваля з бізнесом. Здебільшого на них влада обговорює проблемні питання з підприємцями. Всі запити бізнесу беруться на контроль. Те, що можна вирішити на місці, вирішується. Якщо питання більш глобальне, звертаємося до Кабміну з проханням ініціювати певні рішення.

Другий критерій — це кредитна підтримка. Бізнес з Рівненщини активно користується державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Вона полягає у тому, що підприємець бере кредит, а держава компенсує йому певну кількість відсотків. Уявіть, що лише цього року рівненський бізнес взяв 4,1 млрд гривень кредитів під час воєнного стану.

У нас також є платформа, яка отримує запити від бізнесу щодо робочої сили. Тобто підприємець звертається, бо хоче побувати підприємство, тож йому через деякий період потрібні будуть працівники певної спеціальності. Наш центр зайнятості отримує замовлення та за кошти обласного бюджету відбувається навчання людей на базі наших центрів професійно-технічної освіти.

Саме діалог влади і бізнесу зробив нашу область привабливою для інвесторів. Адже підприємці бачать, що про них турбуються та намагаються вирішити їхні проблеми.

Більше того, під час війни жодне підприємство не згорнуло своєї діяльності, а лише її розширило. Наш ОДЕК інвестував понад 150 мільйонів євро в лінію виробництва нової плити. Склозавод у Зорі під час війни інвестував 12 мільйонів євро у нову піч. Будуть виготовляти екстратонке скло. Рівненське підприємство «Віліс» за 100 мільйонів гривень придбало нову італійську лінію для виробництва макаронів. Окрім цієї, в наступному році вони хочуть побудувати ще одну лінію з виробництва макаронів. І це ще не всі проєкти, які будуть реалізовані.

Однак у нас діє правило, що інвестиції потребують тиші. Тобто до реалізації проєкту ми про нього публічно не говоримо.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також