Експрес-тест у Рівному без направлення лікаря не продадуть

1954 0

Ми у соцмережах:

Експрес-тест у Рівному без направлення лікаря не продадуть

Якщо раніше швидкий тест на коронавірус робили винятково хворим з підозрою на цю хворобу, то тепер ця послуга доступна усім. Про таку можливість розповів міський голова Володимир Хомко, який зауважує, що таких експрес-тестів в аптеках є вдосталь. Однак для того, щоб його зробити, потрібно не тільки мати 500 гривень на його купівлю в аптеці, а й направлення сімейного лікаря.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— Зараз у нас швидких тестів на наявність COVID-19 є вдосталь, адже їх почали виготовляти українські виробники. Тому з’явилася можливість проходження тесту за бажанням. Щоправда, попередньо потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Орієнтовна вартість швидкого тесту в аптеці — 500 гривень. Безкоштовно їх роблять лише хворим, які мають симптоми, схожі до коронавірусної інфекції.

Ольга Садовник, заступниця директора мережі аптек «Рівнефармація»:

— Так просто наші аптеки не займаються реалізацією швидких тестів. Ми їх віддаємо на лікувальні установи згідно із договором. Якщо якийсь рівнянин прийде до нас і захоче придбати тест, то отримає відмову. Для купівлі швидкого тесту потрібно мати направлення від лікаря. Це позиція нашої аптечної мережі, бо цей тест самостійно не зробить людина, яка не має медичної освіти. Робити його потрібно лише з лікарем в медичній установі. Бо тест реагує лише на капілярну або венозну кров людини. У домашніх умовах пацієнт не зможе сам собі зробити тест з венозної крові, бо це небезпечно. Щодо капілярної крові, то тут також є нюанси. Тест-кваліфікатор працює не з поверхневою кров’ю — її ми бачимо, коли, наприклад, порізаний палець. Щоб отримати зразок капілярної крові, рана має бути глибока. Зробити це може лише медичний працівник. Окрім цього, кожен пацієнт, що проходить швидкий тест, має бути анкетований у поліклініці.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар області:

— Охочим протестуватись задля власного спокою не варто забувати і про додаткові ризики зараження при контакті з медперсоналом, і про те, що від'ємний результат сьогодні не означає такий самий завтра, тобто дає оманливе відчуття безпеки.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також