«Дженні» вже є у п`яти областях України, і на Рівненщині - також

1181 0

Ми у соцмережах:

фото - ілюстративне

Упродовж січня в пʼяти українських областях зафіксували 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу «Омікрон», який називають «Дженні».

Про це повідомив заступник міністра охорони здоровʼя та головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
В Україні субваріант виявили завдяки секвенуванню — спеціальному лабораторному дослідженню, що дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.
 
За даними МОЗ, три випадки підтвердили на Сумщині, по два — у Волинській та Черкаській областях і по одному — у Рівненській та Запорізькій областях.
Серед девʼяти захворілих віком від 27 до 73 років лише одна людина мала два щеплення проти COVID-19, наголосили у відомстві. Медики кажуть, що зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, одну людину госпіталізували.
- Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді — тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані, проте набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби, — наголосив Кузін.
 
Тож у МОЗ закликали людей, які не завершили курс вакцинації або входять до групи ризику, проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення.
 
- Вперше субваріант «Дженні» виявили у США у вересні 2023 року, після цього — в інших країнах, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. Всесвітня організація охорони здоров'я класифікувала його як субваріант, який «становить інтерес», через «його швидке поширення». Станом на 5 січня у США на новий субваріант припало приблизно 62% усіх варіантів коронавірусу, що циркулюють, - повідомляє Hromadske. 

У ВООЗ зазначають, що ризик від нового субваріанту для населення низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, також захищають і від «Дженні».  


Нагадаємо, з початку епідсезону у жовтні в Україні зареєстровано 126 572 випадки захворювання на COVID-19 та 620 летальних випадків внаслідок ускладнення захворювання, серед яких чотири — серед дітей. Однак за підсумками 2023 року друге за рахунком щеплення проти COVID-19 не отримали 814 740 українців та 12 214 643 українці не отримали бустерне щеплення. Бустерне щеплення проводять через 5-6 місяців після первинної вакцинації (щонайменше пʼять місяців для дорослих та шість місяців для дітей).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також