Дощі перешкоджають заготівлі кормів для худоби

889 0

Ми у соцмережах:

Дощі перешкоджають заготівлі кормів для худоби

У ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що у Рівненському районі, розпочали заготовляти люцерну на сінаж. На одному із масивів неподалік села Білів на площі понад 100 гектарів зосередилася різноманітна техніка.

Поволі рухається полем роторна косарка, силосозбиральний комбайн «Ягуар», два трактори, валкують на  автомобілі, що  відвозять корм на ферму. Там утримують понад 650 голів великої рогатої худоби.

Заступник директора агрохолдингу  Анатолій Наумець каже:

Анатолій Наумець

«Використовуємо кожну погожу днину. Розпочали укіс люцерни на сінаж. Планували почати заготівлю декілька днів тому, але погодні умови не дають змоги зробити це своєчасно. Втім, ми не запізнилися. Якраз люцерна у фазі бутонізації. Розпочали укіс і майже зразу почнемо підбирати згідно з технологією. Збір займе 3-4 погожих дні, аби ми змогли закласти якісний сінаж.

Головне, аби припинилися дощі. Машини відвозять сінаж на ферму через вагову, його закладають у траншеї, де ця маса підгортається, утрамбовується і закладається в ями на зберігання. Через певний час розкривається готовий корм. Цього року у нас тут одна площа, виділена спеціально для кормів худобі, і нам цього достатньо.

Тут ми зберемо  два або три укоси. Люцерна - культура багаторазова. Є ще площі лугові, відведені для сіна. Крім того, через надмірні дощі нам доведеться пересівати деякі площі культур, які змиті. Тут рельєф нерівний, тому так сталося. Це природня  стихія, і вплинути ми на неї не можемо. Добре, що погода не вплинула негативно на озимі культури. Все інше у хорошому стані, і сподіваємося, що зберемо досить гарні врожаї».

Прямуємо згори в долину, де скупчення техніки. Зустрічаємо тут і завідувача Білівської ферми Олександра Максимчука, і заступника керівника департаменту молочного скотарства групи компаній "VITAGRO" Богдана Боб`яра, які стежать за процесом заготівлі сінажу.

Богдан Боб`яр бере в руки добрий жмут люцерни і крутить:

Богдан Боб'яр

"Якщо вона хрустить і ламається, значить, немає вологи. Це вже те, що  потрібно. Але потрібно пам’ятати, що це долина, тут волога буде більшою, а там, нагорі, в покосах буде значно меншою. Ми ще перевіряємо вологість за допомогою мікрохвильової  печі і грамової ваги.

На сьогодні нам потрібна волога 60-65%, це фактично те, що треба. Тут важливо все: і висота зрізу, і команда, коли можна збирати у валки, час, за який люцерна підв’ялюється, і довжина порізки комбайна. Це все впливає на подальше зберігання і використання корму. Я контролюю технологію заготівлі кормів для тварин і хочу сказати: все проводять по технології, зауважень немає.

Для тваринництва нам потрібно в рослині найбільшу концентрацію білка, що буває у відповідну фазу вегетації. Зараз, як ви бачите, рослина невисока і невелика, оскільки не було тепла, вона не встигла набрати маси. Але фаза вегетації саме та, яка потрібна для нас, тому заготівлю почали саме зараз. Ми її підв’ялюємо до 60-65% вологості і підбираємо. Саме в такій вологості зберігається білок і цукор у рослині, що саме потрібно для тварин.

Наразі в інших відділках компанії заготівлю сінажу не дають змоги здійснювати несприятливі погодні умови, а тут розпочали вчора косіння. Скосили 14 га і сьогодні підбираємо. Тут буде 127 га. Сподіваюся, за ці два погожих дні ми оце поле заберемо. Заготовляємо корми для ферми, вона одна із найкращих ферм у групі компаній. Продуктивність також тут на досить високому рівні, наскільки це можливо при нинішніх умовах утримання. Персонал знає і розуміє, що робить. До всіх доведено технологію виробництва молока.

Щодо того, що худоба утримується постійно на фермі, то це нова технологія і вона досить позитивна для продуктивності. ВРХ - жуйні тварини. Їм не потрібно різного корму щодня. У них повинна бути стабільність рубця.  Жуйна тварина перетравлює корм за допомогою бактерій, і для кожного корму є свій вид бактерій. Якщо ми будемо постійно змінювати корм, не буде вироблятися та певна кількість бактерій. Тому ми тримаємо ВРХ на монокормі. Це дає нам стабільну продуктивність і стабільні якісні показники молока. Якщо утримувати на пасовищі, молочна продуктивність буде варіюватися, і тому це не дуже добре і для  тварини, і для підприємства в цілому. Це сучасна практика, і раціон легше збалансувати, коли ти маєш стабільну базу кормів".

Олена ІВАНЮК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також