Дерева у Рівному калічать чи оздоровлюють?

1707 0

Ми у соцмережах:

Дерева у Рівному калічать чи оздоровлюють?

В одних людей через високі дерева будинок «грибком цвіте», іншим — вони створюють бажану прохолоду в дворі.

Швидкість обрізування та спилювання дерев у Рівному не відповідає швидкості їхнього росту та висаджування, стверджують громадські активісти. Тому й підняли скандал, коли побачили, що у дворі будинку на вулиці Соборній, 53 управляюча компанія «Чистота і порядок» почала так звану санітарну чистку зелених насаджень.

Інна Мулявка, керівник ГО «Екоклуб»:

— До нас звернулися жителі сусіднього будинку №55, яким ці дерева у дворі створювали затінок влітку. Ми приїхали і побачили, що це була аж ніяк не санітарна чистка, при якій обрізують сухі, аварійні гілки, що оздоровлює дерево. Це було грубе кронування, коли від цілком здорового дерева залишається менше половини. Працівники управляючої компанії «Чистота і порядок», які здійснювали обрізування, відмовились надати нам дозвільні документи на проведення таких робіт. А мешканці будинку №53 вибігли і стали на захист обрізування, мовляв, їхній будинок «цвіте» через затінок, який створюють дерева, а гілки такі аварійні, що падаючи розбивають їм балкони.

Ми викликали поліцію, яка добилася того, щоб їй показали дозвільні документи на, підкреслюю, санітарну чистку. Приїхав представник управління ЖКГ і заборонив надалі обрізувати дерева. Вони поїхали, а кронування продовжилося. В результаті з 13 дерев не встигли обрізати тільки одну березу. Цим деревам було по 50 років.

Попри упереджену думку про те, що вони вже старі й аварійні, як експерт у даній сфері можу запевнити, що для дерева це дуже хороший вік. Сьогодні виростити таке здорове дерево в місті надзвичайно важко через кліматичні умови, загазованість, через те, що висаджені дерева дуже часто не приживаються або їх взагалі крадуть.

Віктор Ужинський, керівник управляючої компанії «Чистота і порядок»:

— Обрізування ініціювали самі мешканці будинку на вулиці Соборній, 53, який перебуває у нас на обслуговуванні. У нас є підписаний з ними договір, а також дозвіл на це від управління ЖКГ міста.

Ярослав Сахнюк, начальник управління ЖКГ Рівного:

— Ми справді погодили управляючій компанії санітарну чистку дерев у тому дворі. Проте громадські активісти стверджують, що їх обрізували по-іншому, ніж було передбачено цим дозволом. Але те, як саме обрізувати дерева, показували працівникам «Чистоти й порядку» самі мешканці будинку №53. Тому ми створимо робочу комісію, виїдемо на місце та перевіримо, чи роботи відбувалися в межах наданих компанії повноважень.

Заяви громадських активістів про незаконне кронування дерев перебувають на розгляді у Рівненському міському відділі поліції, їх перевіряють правоохоронці. Якщо буде виявлено факт правопорушення, в поліції обіцяють відповідно відреагувати, відкривши кримінальне провадження.

Дарина Гузенкова.

Довідка РВ

Щороку в Рівному висаджують близько 700 дерев. У 2017 році на це витратили майже 353 тисячі гривень. У тресті зеленого господарства стверджують, що 98% саджанців приживаються. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також