День поля у Зорі – можливість отримати знання

1533 0

Ми у соцмережах:

День поля у Зорі – можливість отримати знання

На базі ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що в однойменному селі Рівненського району, провели День поля. Такий захід на Рівненщині вже другий рік поспіль організовує Група компаній «VITAGRO» для керівників господарств, агрономів і спеціалістів. Цього разу учасниками стали аграрії з Рівненської, Львівської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської областей.

Останні роки ті, хто втримався на аграрному ринку, і ті, хто попри все намагається довести, що саме сільське господарство виконує одну з визначальних функцій у державі, стикнулися з випробуваннями, на які виробничники впливати не можуть. Насамперед це екологічні та кліматичні зміни. Водночас до випробувань природи додалися ще й виклики з боку держави. Коли сільське господарство визнали бюджетоутворюючою галуззю, виживати тим, хто робить ставку на землю, стало важче. У 2017 році для аграріїв змінили систему оподаткування. Було скасовано пільгу з ПДВ. А оскільки більшість до таких змін готова не була, це боляче вдарило по рентабельності кожного аграрного підприємства. Цього року набрав чинності закон №7403-д, що скасував відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, і це знову поставило виробників перед пошуком правильних шляхів для виживання.

Роман Рибак

Під час теоретичного семінару до присутніх звернувся директор ТОВ «Агрохімічна компанія «VITAGRO»Роман Рибак:

— Кожен новий виклик потребує від нас нових знань, нових можливостей, щоб не стати на шлях, що веде до банкрутства. Група компаній «VITAGRO» також перебуває у постійному пошуку і стикається з такими ж викликами. Тож аби уникнути помилок, ми об’єднали науковців і практиків, вклали гроші у дослідницькі центри, лабораторії, дослідницькі поля, на яких щороку випробовують нові сорти, нові препарати, нові технології, аби збільшити рентабельність, щоб легше реагувати на скасування ПДВ при експорті й т.д. Всіма набутими знаннями ми хочемо поділитися з вами.

Виходячи з власних потреб і розуміння як потрібно достойно вести бізнес у сільському господарстві в умовах нашого клімату та чинного законодавства, ми вивели нову торгову марку мікродобрив. Мікродобрива торгової марки «ENERGRIN» включають мікроелементи, амінокислоти і фітогормони. Коли рослина в стресі, їй не допомагають мікроелементи, потрібні амінокислоти для того, щоб вона почала засвоювати мікроелементи. Використовуємо ці мікродобрива, дуже задоволені і ділимося ними з вами. Цього року агрохімічна компанія стала загальнонаціональною, ми відкрили сім філій в інших областях України.

Також ми виводимо нові сорти насіння. Уже п’ять років у нас працює насіннєвий завод, обладнаний найкращими агрегатами. Силоси, встановлені на виробництві, обладнані лінією попередньої очистки. Під час перевантажень зерно травмується, втрачається якість насіння. Аби уникнути цього, тепер воно відразу від комбайна буде потрапляти на завод. Також завод обладнаний новою автономною машиною протруювання, що теж дуже зручно.

Петро Лабазюк

Генеральний директор Групи компаній «VITAGRO» Петро Лабазюк розповів, які врожаї вдається збирати в результаті поєднання нових технологій, якісного сортового насіння, засобів захисту, з врахуванням європейського досвіду:

— У нас досить високі врожаї пшениці, ячменю, цукрових буряків, кукурудзи, ріпаку, сої. Завжди ставимо перед собою ще вищу планку, бо українська земля є багатою і родючою. І наші сподівання виправдовуються — і завдяки всій команді, й, зокрема, насіннєвому заводу, який працює в аграрній компанії. Мене часто запитують: а ви працюєте з тими препаратами і тим насінням, яке продаєте? Запевняю: на 100 відсотків те, що використовується на полях Групи компаній, — це наша власна продукція, яку ми вирощуємо і реалізовуємо. Перш ніж випустити на ринок, ми її спочатку перевіряємо, щоб переконатися, що саме цей препарат потрібен сьогодні українському аграрію, це насіння дасть результат, на який ми очікуємо.

Ми розвиваємо насіннєвий завод — триває реконструкція, розбудова, ставимо силоси, аби уникнути змішування насіння. Запозичуємо найкраще, співпрацюємо з провідними селекціонерами Європи, відвідуємо кращі українські господарства, обмінюємося досвідом. Ми нарощуємо виробництво продукції, збільшили обсяги реалізації на території України і хочемо бути поряд з вами в потрібній ситуації. Дякуємо за довіру і за те, що працюєте з нами!

Надія Переходько

Про значне податкове навантаження, збільшення розміру орендної плати, зростання ролі та функцій аграрного сектора розповіла директор департаменту АПК Рівненської ОДА Надія Переходько:

Торік аграрії області сплатили 640 мільйонів гривень податків і зборів. Попри те, що наша область невелика, сплачено понад 60 мільйонів орендної плати, тобто впродовж п’яти років орендна плата зросла у 5-6 разів. Якщо раніше сільськогосподарська галузь лише забезпечувала продовольчу безпеку, то сьогодні виконує й бюджетоутворюючу функцію. Я вважаю, що це вдається завдяки таким компаніям, як ваша. Які, проводячи Дні поля, навчають і запроваджують ті інтенсивні технології, те високопродуктивне насіння, ті нові ефективні препарати і мінеральні добрива, що дають можливість працювати, отримувати високі врожаї й певний рівень рентабельності.

Хочу більше сказати про ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що входить у Групу компаній «VITAGRO». Для нашої області це великий здобуток. Тому що ви зайшли туди, де, я вважаю, аграрний бізнес працював випадково. Почали працювати там, де був низький рівень орендної плати, на тих землях, які не засівалися, а якщо і засівалися, то рівень урожайності був надмінімальним.

Працюючи на теренах Рівненського і Острозького районів, ви за показниками валової продукції посіли в області третю позицію, пропустивши вперед ті агрохолдинги, які мають в області понад 25 тисяч гектарів землі. А зважаючи, що ви збільшуєте кількість площ, за рік-два «VITAGRO» має всі шанси посісти першу позицію з обсягу валової продукції й на Рівненщині.

Я дуже прихильно ставлюсь до сільськогосподарських підприємств і холдингів, які розвивають тваринницьку галузь. І «Агрохолдинг Зоря» — серед них, а це важчий шлях. Тому що тваринництво потребує і агронома, і зоотехніка, а існує дефіцит цих професій. Бо свого часу галузь втратила престиж. Добре, що сьогодні повертається інтерес до аграрної галузі.

Присутніх ознайомили з особливостями догляду за основними сільськогосподарськими культурами в умовах зміни клімату, розповіли про роль гуматів у підвищенні рентабельності культур, продемонстрували основні сорти зернових культур компанії «Лімагрейн», «ДСВ Україна» та розповіли про їхню продуктивність у різних ґрунтово-кліматичних зонах, показали сорти насіння і снопів ТМ «Семеліта».

Під час практичної частини учасники семінару відвідали демополігон, подивилися на посіви ріпаку сортів «Кортез» і «Рескатор». Кандидат сільськогосподарських наук, начальник відділу рослинництва ТОВ «Агрохімічна компанія «VITAGRO»Микола Сучек показав демонстраційні ділянки різних сортів пшениці та ячменю ТМ «Семеліта» в польових умовах, розповів представникам фермерських та сільськогосподарських підприємств про особливості сортової агротехніки, вплив біопрепаратів на кореневу систему сільгоспкультур та відповів на численні запитання.

 Володимир Кутуза

Поділилися враженнями від Дня поля і учасники семінару. Голова ФГ «Золота нива» Млинівського району Володимир Кутуза:

— На Днях поля я часто буваю. Давно знаю і Миколу Сучека, і професора Долю. Це дуже розумні та щирі науковці, в яких є чого вчитися. Вони відкриті до виробника, ми їдемо на зустрічі з ними, бо це того варте. З Групою компаній співпрацюємо вже чотири роки. Вирощуємо озиму та яру пшеницю, маємо два сорти ярого ячменю — це перевірені якісні сорти, і ми на своїх 800 гектарах маємо змогу їх випробувати.

Галина Лукашук, керівник ПСП «Україна» Здолбунівського району, яке обробляє 1700 га землі і утримує 1300 голів ВРХ:

— Ми з компанією «VITAGRO» вже працюємо років шість. Я тричі була в них у Лісоводах на Хмельниччині. Бачила їхній потужний насіннєвий завод, про який сьогодні розповідали, другий рік я в цьому господарстві на семінарі, і дуже задоволена. Завдяки їм ми маємо дуже гарні врожаї, й кожен такий захід приносить корисний результат, тому що це додаткові знання, які можна застосувати на практиці у своєму господарстві.

Цього року ми купили пшеницю «Кубус», ячмінь «Себастьян». Всі насіннєві матеріали купуємо у них. А цього року працюємо за програмою спільного вирощування сої — 220 гектарів засіяли соєю. Хороші консультанти, завжди підкажуть і порадять, як доцільніше використовувати насіння, препарати, засоби захисту. Дякуємо і за такі пізнавальні заходи, і за співпрацю!

Степан Бігуляк

Степан Бігуляк, директор ТОВ «Агрохолдинг Зоря», звертаючись до присутніх, говорить:

— Ми раді, що День поля вдався, що кожен з учасників щось цінне для себе почерпнув. Більшість з нас розуміє, якщо ми не будемо набувати агротехнічних знань, то не зможемо рухатися вперед. Тому робимо ставку на науку і використання сучасних технологій, якісний насіннєвий матеріал і засоби захисту.

Ми в Зорі розпочали роботу у 2015 році. Коли прийшли сюди, мали 2500 га землі. А тепер — 8 тисяч гектарів на території шести сільських рад. Що змінилося? Ми багато уваги приділяємо новим технологіям, якості насіння та засобів захисту і створенню професійної команди. Завдяки всім цим чинникам маємо такий результат.

Ми не тільки займаємося рослинництвом, а й активно розвиваємо тваринницьку галузь. Утримуємо 650 голів тварин, 260 — великої рогатої худоби, яка досить високопродуктивна, тож маємо хороші результати з надоїв молока.

Ми дбаємо про те, щоб створювати нові робочі місця, щоб українці не виїжджали за кордон, а мали змогу заробляти у нас, у Групі компаній, до якої входить і ТОВ «Агрохолдинг Зоря».

Дні поля Група компаній «VITAGRO» проводить традиційно, розуміючи важливу роль аграрного сектора в Україні. Фахівці агрокомпанії із задоволенням діляться набутим досвідом, розповідають про кращі сорти насіння, показують, як вони адаптуються в наших кліматичних умовах, розповідають про все, в чому є потреба на ринку, і дають наукові знання щодо тих чи інших культур. Зважаючи на активність та велику кількість учасників, стає зрозуміло, що такі заходи нині важливі та корисні.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також