Березнівське споживче товариство продало в Рівному магазини, які вартують мільйони — за безцінь для своїх

18237 0

Ми у соцмережах:

Березнівське споживче товариство продало в Рівному магазини, які вартують мільйони — за безцінь для своїх

Нещодавно стало відомо, що діяльністю керівниці Березнівського районного споживчого товариства Катерини Чухрай зацікавилася обласна прокуратура. Приводом для цього стала колективна заява пайовиків до правоохоронців про заволодіння посадовцями товариства кооперативним майном.

Магазини — собі, за безцінь

Членам товариства стало відомо, що два магазини в обласному центрі уже належать не районному споживчому товариству, а його керівникам.

Так, у центральній частині обласного центру на вулиці В’ячеслава Чорновола, 36 був проданий магазин «Кооператор», площею понад 500 метрів квадратних. Його придбало інше споживче товариство під назвою «Акцент». Цікавим нюансом є те, що засновниками товариства «Акцент» є три посадовці: голова правління Березнівського районного споживчого товариства Катерина Чухрай, її перший заступник Володимир Власюк і директор Комбінату громадського харчування Галина Кравчук. Договір купівлі-продажу підписали: від продавця директор КГХ Галина Кравчук, а від покупця — голова Споживчого товариства «Акцент» Володимир Власюк (він же перший заступник Катерини Чухрай). От і виходить, що продали самі собі. І що ж тут крамольного, подумає читач. Нічого, якби не ціна.

Тому другим нюансом у цій історії є вартість угоди. На момент продажу ринкова вартість магазину «Кооператор», відповідно до експертного висновку, становила 10 мільйонів 360 тисяч гривень. Названі три посадовці стали власниками магазину за 206 тисяч гривень. Тобто продаж-купівлю магазину вчинено за 2% від ринкової вартості. В результаті: більше 10 мільйонів гривень збиток пайовикам і майже 2 мільйони гривень недоплата в державний бюджет.

У цей же день, 16 червня 2016 року, був проданий ще один магазин у Рівному — на вулиці Княгині Ольги, 17. Магазин «Случ», площею понад 200 метрів квадратних, продали за 105 тисяч гривень. Продаж вчинено за неповних 3% від ринкової вартості, яка, згідно з експертнимо висновком, становила 3 мільйони 733 тисячі гривень.

Магазин «Кооператор», що у Рівному на вул.Чорновола, продали за 206 тисяч гривень, тоді як експерти його оцінили у понад 10 мільйонів гривень.

Олег Кицюк, член Березнівського районного споживчого товариства:

— Коли це стало відомо членам споживчого товариства, то ми були шоковані. Голова товариства Катерина Чухрай, її перший заступник Володимир Власюк та директор Комбінату громадського харчування і член правління товариства Галина Кравчук, яка є їхньою підлеглою, на трьох створили нове споживче товариство. Йому й було продано кооперативне майно, яке коштує мільйони, за близько 2% ринкової вартості. Наголошую, що це лише експертна вартість, а не та, яка могла б сформуватися на справжніх публічних торгах. Тобто для цих людей вседозволеність і впевненість у безкарності стала нормою. Вони настільки знахабніли і були впевнені, що відповідальність ніколи не настане, що вирішили ні від кого не ховатися. Адже, наскільки ми знаємо, коли проводять якісь оборудки, то створюють компанії, де власниками є якісь підставні особи. Тоді неможливо юридично пов’язати засновників компанії і посадових осіб, які вчиняють незаконні дії на користь компанії.

Скажу від себе — ніхто не буде миритися з тим, що відбувається в споживчій кооперації району. Винні мають понести справедливе покарання. Зараз Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при МВС України проводить повторну експертну оцінку проданого майна. Тоді у слідчих органів будуть беззаперечні та неспростовні докази того, що майно було продано за 2–3% від ринкової вартості і що це вчинила група посадових осіб за попередньою змовою, зловживаючи своїм службовим становищем. А це уже кримінальний злочин відповідно до частини 2 статті 364–1 і частини 5 статті 191 Кримінального кодексу України.

«Квітневе»: ще одна схема?

Катерина Чухрай, керівниця Березнівського районного споживчого товариства.9 жовтня 2018 року Катерина Чухрай, Володимир Власюк, Галина Кравчук і Надія Грушевська, а також Березнівське районне споживче товариство створили Товариство з обмеженою відповідальністю «Квітневе-5» зі статутним капіталом 650 тисяч гривень.

Частки розподілили наступним чином: Березнівське районне споживче товариство — 40% (260 000 гривень), названі посадовці — 60% (390 000 гривень). Березнівське районне споживче товариство в рахунок своєї частки розміром 260 тисяч гривень передало три комерційні об’єкти, розташовані в центрі м.Березне. Нагадаємо, що їхню вартість посадовці визначили у 260 000 гривень. Справжня ринкова вартість відповідно до експертного висновку становить 6 382 000 гривень. Як то кажуть: рахуйте самі.

Магазин «Случ», що у Рівному на вулиці Княгині Ольги, продали за 105 тисяч гривень. Тоді як згідно з експертним висновком, вартість будівлі — 3 мільйони 733 тисячі гривень.

«Людей фільтрували як могли»

Члени товариства припускають, що у планах Катерини Чухрай привласнити усе майно Березнівського районного споживчого товариства, загальна вартість якого сягає приблизно півмільярда гривень.

Микола Людвічук, член товариства:

— Так, на моє переконання, це — організована група посадових осіб, що діють за попередньою змовою, зловживаючи службовим становищем і з метою власної наживи.

Користуючись нагодою, я хочу публічно поставити їм хоча б два запитання: хто з вас автор цієї ідеї і «геніальної» схеми привласнення? Чи не соромно вам?

Насправді це стало можливим тільки тому, що Катерині Чухрай вдалося перетворити товариство, пайовиками якого було понад 500 осіб, в закриту організацію з 50 членів. При тім, переважна більшість з них — призначені Катериною керівники і їхні сім‘ї. Як приклад: сім‘я Катерини Чухрай — мати, батько, два сини і невістка, всього 5 осіб; сім‘я Галини Кравчук — мати, батько, син і невістка, 4 особи. Всі ці люди стали членами споживчого товариства.

Я погоджуюся з думкою переважної більшості нинішніх і колишніх кооператорів, що це лише початок. Ділки принишкли і спостерігають, чи буде реакція правоохоронців, кооперативної спільноти або просто громадськості. Кінцева мета — значно глобальніша. Про це шепочуться люди з найближчого оточення Катерини Чухрай, яким не пощастило стати членами закритого клубу. Що нібито Катерина разом зі своїми спільниками уже зараз проводять роботу по черговому і останньому скороченню пайовиків до 15 осіб.

Тобто декілька родин заволодіють майном на сотні мільйонів, яке впродовж 80 років існування Березнівського районного споживчого товариства розбудовувалося працею багатьох поколінь кооператорів.

Певен, що так і станеться, якщо їх не зупинити.

Тому я дуже сподіваюся на підтримку усіх ошуканих раніше пайовиків, рядових кооператорів і просто небайдужих людей. Номер мого телефону незмінний впродовж останніх 15 років.

Справою зайнялася прокуратура

Правоохоронці відразу відреагували на звернення заявників. Тому в листопаді 2023 року прокуратура Рівненщини зареєструвала кримінальне провадження за ч. 2 статті 364–1 «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми». Проводиться перевірка того, чи дійсно службові особи Березнівського районного споживчого товариства та Березнівського комбінату громадського харчування змовилися між собою з метою отримання неправомірної вигоди та здійснили завідомо збитковий продаж об’єктів нерухомості.

Наразі ведеться слідство.

Ми намагалися почути коментар щодо цієї ситуації у голови товариства Катерини Чухрай. Однак упродовж кількох днів ніхто не відповідав за телефонами, які наявні у вільному доступі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також