Чому від кави хочеться спати

7048 0

Ми у соцмережах:

Чому від кави хочеться спати

Багато хто любить каву, вона допомагає прокинутися вранці, підбадьоритися і перебувати в тонусі протягом усього дня. Але іноді після вживання кави замість того, щоб бути активними, ви, навпаки, відчуваєте сонливість.

Основна функція кофеїну, що міститься в каві, чаї, шоколаді, різних безалкогольних напоях, а також лікарських препаратах, - впливати на нервову систему. Зокрема, кофеїн блокує в нашому мозку аденозинові рецептори - специфічні молекули нервової системи. Вони бувають «гальмівні» і «стимулюючі».

Як правило, у людини більше «гальмівних» рецепторів. Їх дію нейтралізує кофеїн. І тоді мозок відчуває себе бадьорим, поліпшується пам'ять і концентрація уваги.

Але іноді, дуже рідко, є відхилення від норми: у деяких людей в організмі переважають «стимулюючі» аденозинові рецептори. Саме їх і буде блокувати кофеїн, намагаючись врівноважити стан нервової системи. Робота мозку почне гальмуватися, а ви відчуєте втому і слабкість.

Ще одна причина, чому кава викликає сонливість, - зловживання напоєм, його передозування. За це теж відповідають аденозинові рецептори. Тому у відповідь на «кофеїнову атаку» мозок буде все більше сповільнювати свою роботу.

Між прийомами кави в ідеалі повинно минути 5 годин, за цей час кофеїн практично вийде з організму.

Якщо є порушення в роботі печінки, тимчасові чи постійні, ефект навіть від маленької чашечки кави може бути виражений сильніше. І тоді передозування настає досить швидко. Кофеїн не допоможе підбадьоритися і прокинутися, а навпаки - буде викликати сонливість.

Лікарі радять випивати в день не більше 4-5 чашок (близько 400 мл).

Сонливість після вживання кави може сигналізувати і про гормональний дисбаланс. Напій активізує функцію надниркових залоз з вироблення адреналіну («гормон стресу»). Цей гормон також стимулює організм, додає бадьорості та енергії. Але при передозуванні кофеїну надниркові залози починають повільніше виробляти адреналін у потрібних кількостях, що викликає сонливість.

Також сонливість після кави може пояснюватися звичайною перевтомою або сильним стресом. Тому в цьому випадку найкраще – це добре виспатися і дати відпочити нервовій системі.

Що робити, щоб від кави не хилило на сон

♦ Відмовитися на деякий час від напою. Можливо, ви його просто «перепили».

♦ Більше висипатися і гуляти, менше нервувати.

♦ Пити свіжозварену зернову каву без молочних добавок. А якщо звичну ранкову чашку доповнити свіжовичавленим грейпфрутовим соком, тоді кофеїн буде краще засвоюватися і бадьорість духу вам забезпечена.

♦ Не пити воду хоча б за годину до вживання кави. Вона швидше вимиває кофеїн, тому він просто не встигає вплинути.

♦ Відмовитися від жирних, калорійних страв. Для їхнього перетравлення організм витрачає багато енергії (тому після ситного обіду завжди хочеться спати). Навіть чашки кави може не вистачити, щоб змусити мозок активніше працювати.

♦ Не додавати цукор. Він, звичайно, дарує мозку вагомий стимул до роботи, але це дуже короткочасний ефект.

♦ Пройти обстеження у лікаря. Можливо, несприйнятливість кофеїну сигналізує про збої у функціонуванні внутрішніх органів.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також