Чому рівняни купують ліки, за які уже заплатила держава

1885 0

Ми у соцмережах:

Чому рівняни купують ліки, за які уже заплатила держава

Рівненщину відвідала голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак. Щоб перевірити, як в лікарнях області працюють державні програми, що фінансуються з бюджету. Побувавши в обласній лікарні, щоб перевірити, як працює програма «Доступні ліки», яка передбачає, що люди можуть безоплатно або з частковою доплатою в аптеці отримати медикаменти за електронним рецептом, здивувалась. Адже виявила, що деякі хворі купують ліки, за які уже заплатила держава.

Наталія Гусак, голова НСЗУ:

— У Рівному перед тим, як розпочати офіційні зустрічі, поїхала до обласної клінічної лікарні. Ще в дорозі зауважила, що на сайті закладу оприлюднено «свіжий» перелік ліків, які є в наявності. Та в самій лікарні зустріла чимало людей, які несли з аптеки великі пакети медикаментів. Саме тих, назви яких наші лікарі продовжують писати на папірчиках. Вартість такого «пакета» — від 700 грн і вище, що й підтвердили нам з керівником закладу пацієнти. Це — на один день. Щоправда, українські захисники, які теж тут лікуються, кажуть, що в аптеку за ліками їх не відправляють — лікарня усім забезпечує.

Звісно, після побаченого і почутого мені було що сказати головам громад. Зокрема, про те, що саме вони є найближчими до людей і саме вони відповідальні за їхнє життя та здоров’я. А ще — очільники територіальних громад призначають менеджерів закладів охорони здоров’я. Тож коли лікарня, яка у договорі з НСЗУ гарантує надавати послуги та ліки безоплатно, а по факту цього не робить, — треба приймати рішення… Переважно — непопулярні. Бо в пріоритеті — люди і їхнє здоров’я, а не покривання обману.

Олена Гандзюк, заступник директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА:

Кожен випадок індивідуальний, тому все треба перевіряти. Наприклад, треба перевірити, чи точно людина купила ті ліки, за які уже заплатила держава. Бо є національний перелік «Доступних ліків», і є деякі препарати, які не входять у цей перелік, проте вони необхідні для лікування хворого. Однак якщо препарат входить у цей національний перелік, то його потрібно виписувати безкоштовно. Усі лікарі мають про це знати.

Микола Кучерук, перший заступник голова Рівненської облради:

Є певний протокол лікування хворого. Наприклад, відповідно до цього протоколу, хворому потрібно виписувати один препарат. Однак лікар може виписувати інший, запевняючи, що він кращий. Але вартість першого препарату вже оплатила держава, а інший потрібно купувати пацієнту. Хоч діюча речовина у препаратах однакова. Відрізняється лише бренд. Мені важко пояснити, для чого лікарі таке можуть робити. Говорять, що лікарі можуть співпрацювати з аптеками... Вважаю, потрібно посилити роз’яснювальну роботу серед лікарів та пацієнтів. Бо деякі препарати від тиску або цукрового діабету можна отримувати безкоштовно. Держава це зробила для того, щоб здешевлювати лікування для простих людей. Лікарі мають підказувати своїм пацієнтам, як робити краще й дешевше. Медик має користуватися протоколом лікування. Якщо він хоче хворому виписати інший препарат, який, на його думку, більш необхідний, ніж уже оплачені ліки від держави, то такий лікар має про це розповісти хворому.

Андрій Карауш, голова Рівненської облради:

 Неприємно чути подібне. Але з’ясувалося, що відсоток тих, хто користується програмою «Доступні ліки» — доволі низький. Одна з причин — не всім пацієнтам розповідають, які саме ліки можна отримати безкоштовно. ‍Цим, на жаль, зловживають деякі медики і виписують препарати такі, які пацієнт має купити сам. Це при тому, що держава взяла на себе зобов’язання забезпечити такими ліками безкоштовно.

Сигнал від НСЗУ ми з колегами почули, вивчимо кожен окремий випадок і зробимо відповідні висновки. Нагадаю, саме засновники та власники закладів, так само як і їхні керівники — відповідальні за якість послуг. Адже попри війну держава лише розширює перелік препаратів, які пацієнти можуть отримати за гроші з бюджету.

Додамо, що за програмою «Доступні ліки» пацієнти мають змогу отримати препарати від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, цукрового та нецукрового діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки, хронічного обструктивного захворювання легенів, хвороби Паркінсона, імуносупресивні препарати та тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові.

Щоб дізнатися деталі про той чи інший препарат, можна скористатися актуальним реєстром лікарських засобів (https://moz.gov.ua/uploads/8/44103-dn_351_21022023_dod2.pdf).

Богдан СЛОНЕЦЬ.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також