Черниць і священників перевірили на «детекторі брехні». Земляний також хоче на поліграф

1981 0

Ми у соцмережах:

Черниць і священників перевірили на «детекторі брехні». Земляний також хоче на поліграф

Диверсантів з Білорусі у келіях Корецького монастиря та у селі Серники, що неподалік Зарічного під час огляду цих приміщень минулого вівторка, СБУ не знайшла. Усіх підозрілих черниць, священників та паломників ретельно перевіривши на поліграфі. Натомість виявила проросійську літературу, зокрема, листівки від патріарха Кирила. А у керівництва Сарненської єпархії знайшли понад 100 тисяч доларів та 2 тисячі російських рублів. Наразі перевіряється, звідки у митрополита Сарненського та Поліського Анатолія ці гроші.

Одразу після цих обшуків місцеві політики почали робити публічні заклики до СБУ, щоб вони провели обшуки ще й в керівництва Рівненської єпархії. Акцентували увагу на персоні отця з Острога Віктора Земляного, якого підозрюють у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та державній зраді. Наразі священник виконує обов’язки секретаря єпархії Московського патріархату. За такі заклики єпископ Рівненський та Острозький УПЦ МП Пимен пообіцяв судитися за образу «честі та гідності» з рівненською нардепкою Соломією Бобровською та колишнім нардепом рівнянином Андрієм Лозовим.

Пимен, архієпископ Дубенський для "Рівне.Голос церкви":

Андрій Лозовий звинувачує мене у роботі на ФСБ і одразу розповідає про мої дружні стосунки з СБУ. Вам не смішно? Хочу, щоб цей пан в суді довів фактами усе, що він виклав на своїй сторінці у Facebook. Щоб для суду надав також докази моїх, як він пише, хизувань дружбою з головою СБУ: де я хизувався, коли я це робив і за яких обставин? Впевнений, що доказів не буде, а буде відповідальність за слова та дії. Власне, відповідально має ставитись народний обранець, хай навіть в минулому, до усього, що видає на загал, суд навчить це робити.

Віктор Земляний, секретар Рівненської єпархії для "Рівне. Голос церкви":

Я готовий пройти поліграф в суді разом з Андрієм Лозовим, щоб довести усій Україні, що я не є колаборантом, агентом ФСБ, як він пише, не служу Росії, єдина моя служба — це Богу, щонеділі у церкві... Подаючи до суду, ми хочемо домогтися справедливої реакції суспільства щодо Української Православної Церкви та її людей, ми хочемо, щоб перестали маніпулятивно втягувати церкву в брудні політичні ігри.

Андрій Лозовий, політик:

В нашій державі має бути одна українська церква. За таку категоричну позицію представники Московського патріархату подали на мене до суду. Вважаю, що з їхнього боку це висока оцінка моєї діяльності. Я впевнений, що це зробили з метою тиску на мене і мою родину. Адже через свою позицію я уже отримував погрози.

Соломія Бобровська, народний депутат України:

На мою думку, це така агонія представників Російської православної церкви в Україні. Бо в умовах війни виник величезний внутрішній конфлікт всередині українського суспільства. Адже більшість населення вимагає заборонити Російську православну церкву та дати справедливу оцінку їхнім діям, які не мають нічого спільного з релігією. По суті, цей патріархат є великою агентурною мережею, яка будувалася для того, щоб росіяни мали на кого спертися під час окупації України. Раніше їх захищали політики та чиновники різного штибу. Однак зараз вони таке прикриття втратили. Оскільки багато суддів на Рівненщині є прихожанами або близькими особами до керівництва РПЦ в Україні, то вони й подали такий позов.

Зі свого боку, я продовжу вимагати у голови Верховної Ради України винести на розгляд парламенту проєкт закону про заборону діяльності Московського патріархату в Україні. Я є співавтором двох із трьох законопроєктів, які зареєстровані у парламенті. Для мене це питання державної безпеки. Чекаю, що обшуки СБУ в монастирях на Рівненщині продовжаться. Зокрема, вважаю, правоохоронцям треба перевірити монастир у Городку.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також