Через борги жеків — темні під’їзди та «мертві» ліфти

2200 0

Ми у соцмережах:

Через борги жеків — темні під’їзди та «мертві» ліфти

Темні під’їзди та непрацюючі ліфти — це реалії, в яких опинилися кілька тисяч мешканців дев’яти рівненських багатоповерхівок. Такими методами «Рівнеобленерго» вирішило нібито вибити борги з жеків, які тепер перетворилися на управляючі компанії. За кілька днів працівники обленерго відключили від електропостачання півсотні ліфтів, а управлінські компанії порозвішували у під’їздах списки боржників.

Алла Ліхачова, прес-сек­ретар «Рівнеобленерго»:

Борги перед нами перевищують 1 200 000 грн. ЖКП «Перспективне» заборгувало товариству 467 387 грн., ЖКП «Покровське» — 273 304 грн., ЖКП «Галицьке» — 252 355 грн., ТзОВ «Керуюча компанія «Західна» — 195 220 грн., ОК «Житлово-будівельний кооператив «Буковинський» — 92 456 грн, борги окремих ОСББ коливаються від 5 до 48 тисяч гривень.

Про можливі відключення було повідомлено завчасно. Сподівалися, що вони попросять реструктуризувати борг, але ніхто до нас так і не звернувся. Тому й були попередньо відключені будинки, в яких найбільша заборгованість. Пішли на це через велику суму заборгованості. Адже купуємо електроенергію у ДП «Енергоринок».

Микола Ніколайчук, директор управляючої компанії «Рівне Дім Сервіс»:

— Як тільки ми прийняли в управління 45 будинків, то провели інвентаризацію. Вона показала, що загальна сума боргу мешканців перед ЖКП «Перспективне» становить 3 мільйони 426 тисяч 133 гривні. У цій сумі є частка заборгованості за електропостачання, утримання ліфтів та освітлення сходових кліток.

Для прикладу, борги мешканців будинку з вул. Волинської Дивізії, 29 перед ЖКП становлять 189 944 гривні. Борг будинку Шухевича, 18 складає 309 586 гривень. Про відключення нас повідомили тільки три дні тому. Зараз ведемо переговори з обленерго, щоб вони реструктуризували борги мешканців під мою особисту гарантію. Після цього будемо проводити роботу з боржниками.

Назарій Поліщук, депутат міської ради:

— Рівень оплати населення за послуги жеку становить приблизно 80%. А в квартирній платі є такий термін, як прибудинковий тариф, який містить різні послуги, що надаєть жек. Туди входить і утримання будинку, і електропостачання ліфтів та освітлення сходових кліток. Жек справно забирає гроші за оплату своїх послуг. Зарплата, в тому числі й директору, виплачується в повному обсязі. А залишок йде на виплати за послуги, що надають за договорами інші структури, в тому числі й обленерго.

Відключення не є виходом, адже вони лише розізлять людей. Тепер і ті, що раніше справно платили, перестануть це робити. Найефективніший спосіб для мешканців — це створити ОСББ та не мати справи з жеком, який тепер називається управляючою компанією.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також