Бо молода жінка попросила підвезти…

3523 7

Ми у соцмережах:

Бо молода жінка попросила підвезти…

Депутат міської ради Анатолій Лащук, якого поліцейські зупинили за підозрою у нелегальному таксуванні, стверджує, що його обмовив сусід.

Депутат міськради Анатолій Лащук до 2014 року заробляв на життя таксуванням. Коли ліцензія на таку діяльність закінчилася, депутат її не продовжував, а у вересні 2016 року ще й закрив своє приватне підприємництво. Тепер у суді доводитиме, що припинив діяльність не лише на папері. Бо минулої п’ятниці обласне управління боротьби з економічними злочинами Нацполіції подало на обранця протокол до суду — через «провадження господарської діяльності без державної реєстрації».

Склали адмінпротокол на депутата за статтею 164 Кодексу України про адмінправопорушення. Як прокоментував «РВ» заступник начальника управління боротьби з економічними злочинами Сергій Малина, зупинили пана Лащука та запідозрили у незаконному таксуванні минулого четверга.

Наших працівників залучила патрульна поліція, якій надійшла скарга, що громадянин здійснює перевезення пасажирів без належних на те документів, — зазначив п.Малина. — Патрульні задокументували факт надання послуг перевезення, а наші працівники передали матеріали до суду.

Поскаржився поліції на депутата його сусід Іван Шмігель, з яким пан Лащук судився через побиття сина. Шмігель суд програв, був притягнутий у лютому торік до 200 годин громадських робіт та мав сплатити Лащукам 4 тис. грн. компенсації. Очевидно, що таке рішення суду чоловікові було не до вподоби, тож з минулого року він активно скаржився на депутата Лащука у всі можливі інстанції. Зокрема, і в управління Укртрансбезпеки, заявляючи, що Анатолій Лащук незаконно таксує своєю 28-річною «Тойотою Кариною».

Володимир Трубка, головний спеціаліст управління Укртрансбезпеки у Рівненській області, розповідає, що на скаргу пана Шмігеля реагували, проте під час рейдової перевірки будь-якої незаконної діяльності депутата встановлено не було.

Минулого четверга нас також викликала патрульна поліція, — коментує пан Трубка. — Але коли ми приїхали, автомобіль був зачинений, а водія не було, тож, відповідно, скласти будь-який протокол ми не могли — не було підстав.

Складений поліцейськими адмінпротокол на депутата розглядатиме суддя Рівненського міського суду Святослав Рогозін. Санкція статті КУпАП передбачає штраф від 17000 до 34000 грн. Проте, найімовірніше, вину депутата доведено не буде. По-перше, пан Лащук зазначає, що його підставили і що він має свідків. По-друге, цього року Укртрансбезпека подала до суду сім протоколів про таксування без ліцензії на території області — і тільки в одному випадку, у Сарнах, суд визнав спійманого таксиста винним і оштрафував на 17 тис. грн.

— На Рівненщині близько 400 осіб мають ліцензії на надання послуг таксі, половина з них працює у Рівному, — коментує заступник начальника управління Укртрансбезпеки Тарас Наконечний. — Стільки ж, думаю, і нелегальних таксистів. А то й більше. Ми проводимо рейди спільно з патрульною поліцією. Проте безпідставно зупинити автомобіль і висунути претензії водію не можемо. Має бути або скарга когось із пасажирів, або фото, відеодокази незаконної діяльності. Суд же відмовляє у задоволенні позовів, бо зазначає, що потребує більше доказів. Наприклад, вилученої готівки. А наша структура не має повноважень вилучати кошти.

Анатолій Лащук, депутат Рівненської міської ради, має свою версію того, що трапилося:

— Суд визнав Шмігеля винним у побитті мого сина, проте він досі не сплатив визначену судом компенсацію і всілякими способами намагається мені мститися. Він уже блокував мій автомобіль, перешкоджаючи здійсненню моїх депутатських повноважень. А за те, що робив 12 квітня, теж буде подано судовий позов. У мене є свідок — мій товариш Микола. Ми мали разом їхати у справах, коли до нас біля магазину «Копійка» у Червоних Горах підійшла молода жінка і попросила її підвезти до школи №15, щоб забрати брата, якому стало зле. Мій товариш сказав: «Підвезімо дівчину, а тоді у справах поїдемо». Микола ще й морозивом її пригостив. Біля 15-ї школи жінка вийшла, у ту ж секунду підлетів автомобіль Шмігеля, звідти вискочили дві не відомі мені особи, один з яких сказав, що він — правоохоронець.

Знаючи кримінальне минуле Шмігеля, який не раз був визнаний судом винним, не повірив, що правоохоронці можуть бути разом зі злочинцями. Я поїхав на Хвильового — за захистом до поліції. Зателефонував зі стоянки ГУ Нацполіції на 102. Потім приїхала патрульна поліція, а далі і представники Укртрансбезпеки — у них не було жодних запитань до мене. Я вже написав скаргу до департаменту внутрішньої безпеки поліції на дії посадовців. Складений адмінпротокол я не читав і взагалі не бачив.

Ліцензія на таксування у мене закінчилася у 2014 році. Не продовжував, бо у нашій державі дуже багато дивних речей відбувається, а тому не бачив сенсу цього робити. Зараз проходжу відбір на певну посаду, але поки що про це не розголошуватиму. З 2016-го перебивався ситуативними заробітками. Але я не таксував.

У декларації за 2017 рік Анатолій Лащук вказав, що мав небагато доходів: 3571 гривню з міського бюджету на проїзні квитки та 120 грн. неустойки від «Рівнеобленерго». Його дружина Ольга — 109,3 тис. грн. зарплати у Держаудитслужбі та ще близько трьох тисяч гривень відсотків за вклади у банках. Родина має дві квартири у Рівному — на 50 та 56 «квадратів», а також господарства у Бугрині та Синьові Гощанського району. У декларації пан Лащук також вказав, що позичив третім особам 25 тис. доларів, а його дружина є співвласницею квартири у Саках.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також