«Бляхи» більше не розмитнюють

6317 1

Ми у соцмережах:

Сервісний центр МВС

Із закінченням пільгового періоду черги з охочих розмитнити авто зменшилися у п’ять разів. За останні кілька днів «євробляхи» на Рівненщині не розмитнював ніхто. Власники таких авто ще сподіваються, що Верховна Рада або продовжить пільговий період, або проголосує за новий, ще м’якший закон про розмитнення.

З 22 листопада по 22 лютого, поки діяв пільговий період, на Рівненщині розмитнили 13,1 тисячі легкових авто, зокрема 6,3 тис. «євроблях», тобто автомобілів, які ввезли в Україну з порушенням митного законодавства. Рівненська митниця за три місяці спрямувала до бюджету за розмитнення авто 815 млн грн, з яких 400,9 млн грн заплатили власники «блях».

— Коли діяв пільговий період, у день ми розмитнювали 500-530 авто. Останній тиждень перед 22 лютого митники працювали до півночі, — розповідає перший заступник начальника Рівненської митниці Сергій Панчук. — На сьогодні в середньому розмитнюємо 120 авто на день, серед них — жодної «євробляхи». Думаю, хто мав бажання розмитнити авто, це вже зробили, часу було достатньо. Але якщо буде продовжено пільговий період, ми готові працювати.

Пільговий період стосувався 50-відсоткової знижки на сплату акцизу. Тепер власникам «євроблях» і тим, хто щойно купив авто за кордоном, потрібно сплачувати увесь акциз, що автоматично робить авто на кілька сотень, а то й тисяч євро дорожчим. Акцизна ставка вираховується залежно від об’єму двигуна та віку авто. До прикладу, якщо авто має 10 років і двигун об’ємом більше трьох літрів, то за нього доведеться сплатити нині приблизно 3000 євро акцизу, а ще мито (10% від вартості авто) та ПДВ (20%).

Нагадаємо, якщо «євробляху» не розмитнити до 22 травня, то їздити на ній не вдасться: поліція отримає право перевіряти та штрафувати водіїв. Причому штраф немалий — 85 тис. грн.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також